Екипът и менторите на Детско лято 2023 в с. Поповци

Водеща! -KaUZaTa---„Dete-i-talant-–-r-ka-za-r-ka“
КАУЗАТА - „Дете и талант – ръка за ръка“
Работата с деца дава много повече от търпение и критично мислене, но също така вдъхновява.

Нашето детско лято

е замисъл отпреди 14 години, който и днес вълнува, събира и обогатява със знания малките, създава им умения и изгражда полезни навици, наред с многото забавления, игри и награди.

Темите са различни и все по-нови и все по-интересни.

Акцентът тази година е на театъра, песните и танците.

Театрален състав „Смехоранчета“ присъстваха през цялото детско лято с декори, костюми, маски, танци. Смисъл има във всичко, което се прави през петте часа занимания на ден. Децата помагат и за хигиената и за добрия ред вътре и около читалището.

Редуват се занимания и се поддържа устойчиво внимание върху всяко нещо, с което се ангажират децата – толкова, колкото им е интересно, и толкова, колкото могат. Хлапетата от 5 до 12 години идват с желание, не искат да си тръгват и са готови и вкъщи да довършват изработваните предмети, за да се снимат на другия ден с тях. Много са предметите – от хартия, метал, дърво, плат; от отпадъци; апликации, рисунки, декупаж, пирограф – пъстри, цветни и всяко дете се изявява според възможностите си. Наред с Работилничката, в която се изработват предмети за щанда на събора, средствата от който (заедно с томболата и батута) ще бъдат за

нашата КАУЗА „Дете и талант – ръка за ръка“

в подкрепа участията на малките актьори на национални театрални фестивали. Всеки ден има и гимнастика, различни видове спорт, песни и танци, с които се репетира отново за събора, защото програмата е богата и вълнуваща.

Майки и баби майсторят вкусни закуски – мекички, бухтички, баници... И диня, разбира се. На финала ще има и голяма торта. Наградите са много, интересни и разнообразни и всички деца ги очакват всеки ден от летните ни занимания и се стараят да ги заслужат. И всичко това, защото си имаме и рубрика за здравословно хранене.

И зад всичко това стои екип от будители – всеки със своите си знания и умения, със своите емоции и обич към децата и с ключовите думи – отговорност и желание. Различни професии, различни възрасти и с една мисия – да помогнат в

изграждане на ценностната система на нашите деца

и да са полезни за бъдещето на Родината ни. Струва си да се благодари на тези хора от изчезващ вид, за съжаление – Румяна Тунева, Виктория Петрова, Радостина Андреева, Борислав Атанасов, Анита Хараланова, Ясен Симеонов. Благодарим и на хората със златни ръце – родители и майстори, които показаха невероятни възможности за хобита, далече от вредата на телефоните: предмети от отпадъци със Стефан, сухо плъстене на вълна с Ралица, български гайтани с Павлина. Благодарим на Георги Георгиев за Дръм терапията, на Милена от ПП „Българка“, на Ружа от Конна база Витанов – Златевци, на Габриела Йосифова на Общински център по наркотични вещества, на родителите и дарителите Зад цялата тази идея е и един вдъхновител и едно читалище на 96 години, с умения като екип, амбиция и желание да постига целите си – Нели Пенева, Румяна Иванова, Невена Пенева.

Изключителното богатство и многогодишен опит в работата с децата са менторите – водачите, наставниците, онези момичета и момчета, които преди 14 години бяха на 2 годинки (някои от тях), а през последните години, след обучение и постоянна грижа от ръководителя на проекта, се превърнаха в знаещи, можещи млади хора с придобит педагогически опит от практика и увереност в ползите от своя труд. Това е добавената стойност на нашия проект. Това е неговата устойчивост. И за нас, по-възрастните, точно тези млади хора създават надежда, че читалищата ще ги бъде, че имат смисъл, имат и бъдеще. Това е правилната посока и ние сме горди, че точно нашето читалище е доайен в подобен вид проекти!

Благодарим ви, момичета и момчета – Димитър Малчев, Иван Дамянов, Георги Дамянов, Десислава Луканова, Емилия Венциславова, Стела Стойнова, Емилия Михайлова, Мартина Бурова, Ана Мария Георгиева, Беатрис Иванова, Валентина Дамянова, Ивета Трифонова, Мария Данева.

Ние сме Мария, Валя, Ани и Бети:

В лятното училище сме повече от 10 години. Менторите, които оставиха у нас голям отпечатък, са Иван Дамянов и Димитър Малчев. Те не само направиха лятото незабравимо, но ни предадоха опит, който използваме в момента и дори надграждаме.

Работата с деца дава много повече от търпение и критично мислене, но също така вдъхновява. Включихме се, защото искахме да преживеем лятното училище от другата страна – да бъдем ментори. Да видиш детските усмивки след един изпълнен с всякакви емоции ден, те зарежда и те вълнува за следващия. Имаме трудности, няма как, но се справяме като се подкрепяме и се учим една от друга. Всяка от нас има голям потенциал да се развие в работата си с деца, за в бъдеще ние ще сме по-сигурни в заниманията с деца. Вече разбираме как децата мислят, естествено, много по-различно от нас, но това прави нашата работа по-интересна. През първата седмица най-забавно ни беше да танцуваме с децата и да играем различни игри на поляната, особено лимбо. Освен че научихме много от Нели Пенева, Радостина Андреева, Румяна Тунева, Виктория Петрова, Невена Пенева, научихме по нещо и от децата. Гостуваха ни треньори по различни видове спорт и майстори на занаяти, които също много ни обогатиха. Най-много дадохме на децата и това ще бъде така, както до края на детското лято, така и в бъдеще."

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни