Две от наградите от национална изложба "Пролетен салон" остават в Габрово – при Румяна Русинова и Пепа Църова

Водеща! Pepa-TS-rova-–-nagrada-na-SBH
Пепа Църова – награда на СБХ
Изложбата може да бъде видяна до 11 май

На 10 март се откри петото издание на Национална изложба „ПРОЛЕТЕН САЛОН“. 
Тя е платформа за широко представяне на творческите търсения на съвременни български жени художници, даваща възможност за свободно себеизразяване и творчески експеримент.
За да се подчертае важността от приемственост на художествените традиции, изложбата се провежда като форум, който представя едновременно млади и вече утвърдени автори. Тази година възрастовият диапазон отново е голям. 
Доайен на Национална изложба „ПРОЛЕТЕН САЛОН“ е Златомара Попова от София, която взима участие за пореден път. Разликата между нея и най-младата участничка е шест десетилетия.
Журито на настоящото издание на форума беше в следния състав. Председател: Антон Стайков – зам.-председател на Управителния съвет на Съюза на българските художници по творческа дейност. Членове: проф. д. изк. Антоанета Анчева и Евгени Недев – директор на ХГ „Христо Цокев”. Те разгледаха творбите на 147 автори и допуснаха за участие 116, представени със 155 произведения. 

Журито, носителите на наградите от "Пролетен Салон" и гостите при откриването на националната изложба на 10 март (от ляво надясно): Антон Стайков, Евгени Недев, Мария Йозова, Пепа Църова, Румяна Русинова, Татяна Антонова, Милена Казакова


В настоящото издание жанровото и тематично разнообразие на творбите, отново е много голямо, което отразява широката палитра на съвременното изкуство в България и активната творческа дейност на жените художници.
Именно това провокира решението на организаторите – Художествена галерия „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници, да увеличат наградния фонд.
След проведеното на 2 март журиране Съюзът на българските художници взе решение да отпусне една допълнителна награда. Така наградите в изложбата стават четири. Три, които бяха предварително обявени от статута и са изцяло от бюджета на Художествена галерия „Христо Цокев“, и една – от Съюза на българските художници.


Номинации получиха следните автори:
Венцислава Стоянова-Веси от София за творбите „Дантелата на Ариадна І” и „Дантелата на Ариадна ІІ”; Катрин Томова от София за творбата „Без название”; Десислава Денева от София за творбата „Накъде”; Таня Пасева от Русе за творбите „Art loves you/Изкуството те обича” и „Imagine/Представи си”; Мария Радоева-Иванова от Троян за творбата „Пластика”.

Наградите бяха присъдени на:
Първа награда: Румяна Русинова за пластиката в бронз „Броени дни (Младенци) Народни обичаи”. 
Авторката е родена в Габрово, но в момента живее и твори в София. Взема активно участие във всички изложби, организирани от галерия „Христо Цокев“.
Втора награда: Татяна Антонова от София за графичните творбите „Понякога така І” и „Понякога така ІІ”.
Трета награда: Милена Казакова от Бургас за творбата „Друго море”.

Румяна Русинова – първа награда


Наградата на Съюза на българските художници е повод за гордост за габровската творческа общественост, тъй като неин носител стана Пепа Църова от Габрово. Тя е отличена за живописните творби  „Зора” и „Нова луна”.
Наградите бяха връчени от г-жа Мария Йозова – заместник-кмет на Община Габрово.
Екипът на Художествена галерия „Христо Цокев“ изказва специална благодарност на своите колеги от Държавен куклен театър – Габрово и в частност на Яна Генчева, водещ на събитието. 
Благодарности и на Христофор Михайлов от Габровския камерен оркестър, и на Весела Пенева – музикален педагог, които превърнаха събитието в истински празник за сетивата. 
Изложбата може да бъде видяна до 11 май.

Христофор Михайлов и Весела Пенева 


Антон СТАЙКОВ, председател на журито:
Форумът е единствен по рода си в България, извоювал си е добро име и го очаква още по-добро бъдеще

Настоящото издание на националната изложба "Пролетен салон" събира в едно Пролет, Жени и Творчество, което е красиво и радостно, каза председателят на журито Антон Стайков при откриването на Националната изложба "Пролетен салон". 
Празникът на жената, който е и международен, е изчистен от всякаква идеология. Претърколи се един преходен период, които политически може би не разбрахме съвсем. Но го разбрахме като начин на освобождаване от идеологически клишета, от натиск – тоест всички вече могат да представят свободно своите творчески търсения. В този смисъл журито се съобрази не с това дали една тема е подходяща или не, а се съобрази само с визуалните, пластически решения на авторите. Можем да ги наричаме жени художнички, може да ги наричаме и жени художници – това не е от такова значение. Важно е да има уважение към творческия труд на жената.
В социален аспект, като заплащане на труда жените не са наравно с мъжете. Тук все още го няма уважение към труда на жената. Но жената да бъде избирана на ръководна длъжност – тук Габрово дава добър пример, който трябва да бъде следван.
Журито беше изправено пред богат избор на качествени творби. Проведохме много ползотворни обсъждания... 
Всяка година авторите нарастват – и като количество, и като качество. Този национален форум – "Пролетен салон", вече си е извоювал едно много добро име. Той е единствен по рода си в България и го очаква още по-добро бъдеще.
Освен различни стилове, трябва да отбележа, че тук са представени и различни поколенчески нагласи към живописта, графиката приложното изкуство, към културата изобщо.

Текст: Нели Недева, ХГ "Христо Цокев"

Снимки:  ХГ "Христо Цокев"

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни