Да превърнеш разделното събиране на отпадъците в кауза, креативност и красота

Konkurs-za-proletna-ukrasa
Конкурс за пролетна украса
Настъпването на пролетта беше отбелязано от учениците на ОУ ”Христо Ботев” – Габрово с конкурс за най-красиво украсена класна стая

Настъпването на пролетта беше отбелязано от учениците на ОУ ”Христо Ботев” – Габрово с конкурс за най-красиво украсена класна стая. Украсата, според регламента, беше изработена от отпадъчни или рециклирани материали. „Да превърнем отпадъка в изкуство и красота” беше мотото, вдъхновило много ученици и учители. Във всички класни стаи бяха изработени красиви композиции с пролетна украса, плод на креативността, въображението и естетическия вкус на учениците. Журито беше затруднено, защото всички много се бяха постарали. Високото художествено ниво в конкурса достави наслада за всички почитатели на красотата. Учениците от II ”б” клас с ръководител г-жа Велина Николова бяха класирани на първо място. Веднага след тях второ място спечелиха учениците от II „а” клас с ръководител г-жа Силвия Янева. Трето място заеха учениците от IV „а” клас с ръководител г-жа Татяна Герова. С малка разлика, на четвърто място се наредиха учениците от VI „б” клас с ръководител г-жа Веселина Златева.

Конкурсът за пролетна украса на класните стаи е само част от дейностите на един по-голям проект „Време за отговорен избор – отпадъка като ресурс”. Проектът е избран измежду 188 предложения в национален конкурс за най-добра инициатива на Ученически съвет „Ученическото самоуправление – школа за добри дела”. Конкурсът за проектни предложения е на Министерството на образованието и науката съвместно с Държавната агенция за закрила на детето. Чрез дейностите по проекта учениците на практика показват активната си гражданска позиция за опазването на природата и отговорното отношение към ресурсите на Земята. Дават своя принос в борбата с климатичните промени. Осъществяват хуманни инициативи в подкрепа на пострадали от природни бедствия, развиват своята креативност, творчески умения и естетически вкус. 

Освен украсата в класните стаи, учениците изразиха желанието си за живот в един по-добър и красив свят чрез изработката на Арт инсталация за фоайето на училището. Тя е направена от пластмасови капачки на бутилки и включва два елемента – българска шевица и гълъб. Те изграждат смислово „Мост на времето”. Шевицата – като символ на нашите корени и национално съзнание, на богатството и красотата на фолклорната ни традиция. И гълъбът – израз на мечтите на децата, на бъдещето и желанието да живеят в един по- добър и красив свят. Активно участие в подготовката и провеждането на конкурса за класните стаи взе Ученическият съвет на училището, както и г-жа Петя Гутова, г-жа Стела Янчева, г-жа Стефка Чернокожева, г-жа Росица Стефанова, г-жа Ива Бошнакова, г-жа Габриела Христова, всички класни ръководители. В изработката на красивата арт инсталация най-активно се включиха г-жа Адриана Ангелова, учениците от VI „б” клас и педагогическият съветник на училището. Дейностите по проекта продължават.

Текстът е подготвен от ОУ ”Христо Ботев” – Габрово

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни