Блатечки във филм за финансиста Атанас Буров

Топ новина! Spored-asen-Blatechki-film-t-e-po-skoro-lyubovna-istoriya,-fiktsiya,-a-ne-dokumentalen-film-
Според Асен Блатечки филмът е по-скоро любовна история, фикция, а не документален филм
„Фестивал на новото българско кино“ ще се проведе в Габрово от 14 до 18 август.

В продължение на пет дни от 20:30 часа на площад „Възраждане“ жители и гости на града ще могат да гледат съвременни български филми. Вход свободен, осигурен от Община Габрово.
Режисьорът и актьор Ники Илиев ще бъде специален гост на откриването на фестивала на 14 август и ще представи най-новия си филм „Завръщане 2“. На втория ден от фестивала публиката ще може да гледа българско- американския му игрален „Нокаут или всичко, което тя написа“.
В програмата на фестивала ще бъдат излъчени и други хубави български ленти – авторският филм на Камен Донев „Уют“, както и два от новите филми на режисьора Георги Костов – „Останалото е пепел“ и „Опърничавите“, създаден по едноименния роман.
„Останалото е пепел” е продукция, вдъхновена от личността на Атанас Буров
– виден финансист, политик и държавник на своето време, и днес актуален с трайните си убеждения на демократ, хуманист и патриот.
Неговите разсъждения за труда, парите, политиката, децата, отношенията между мъжа и жената продължават да се споделят като велики мисли в социалните мрежи.
Буров, който е роден през 1875 година, учи в Априловската гимназия в Габрово. Когато е в последния клас, участва в ученическа стачка и като социалист е изключен от всички училища в страната. Според бъдещия зет на Атанас Буров – Иван Михайлов, той и съученикът му Крьстьо Пастухов са изключени, защото пушили цигари. Завършва като частен ученик и през 1895 г. много заможният му баща Димитър Буров го праща в Париж, където Атанас завършва правни и стопански науки.
Според Асен Блатечки филмът е по-скоро любовна история, фикция, а не документален филм за живота на Атанас Буров. За да вземе интервю от банкера Буров, в София пристига американският репортер Джордж Смит, в чиято роля е Нейтън Купър. Американецът попада в поредица от интересни ситуации с неочаквани развръзки, романтична изненада от съдбата и доста обрати, които оставят следи за цял живот. В късните си години Джордж (Бен Крос) се завръща към своите спомени, за да разкаже събитията.
Сред актьорите, които пренасят в далечната 1944 г., са още Диляна Попова, Неда Спасова, Евгени Будинов, Петър Райжеков, Симеон Лютаков, Свежен Младенов и др. Във филма са използвани автентични архивни кадри от разрушената по времето на Втората световна война София.
"Фестивал на новото българско кино" се организира в партньорство с организацията "Кино под звездите" ЕООД, създадена от режисьора Георги Костов. Инициативата има за цел разпространение на хубавите български филми в страната .

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото