Адриан Новаков – почетен гост на световно събитие в Комо, Италия

Водеща! adrian-Novakov
Адриан Новаков
По повод 2000 години от рождението на римския учен и историк Плиний Стари в центъра на град Комо, Италия, е уредена колективна изложба за съвременно изкуство "Otium".

    Тя е организирана от асоциация "Segreta Isola" съвместно с Общината в Комо и може да бъде видяна в периода от 6 юни до 29 юли в Археологическия комплекс Terme di Como Romana.
    Почетен гост на изложбата, която предлага визуални творби, пластики и инсталации на близо 30 творци, е габровският скулптор Адриан Новаков.
    "Който е в района на Милано и Комо в периода 6 юни – 29 юли, да заповяда на изложението, каза Новаков. Ще бъде наситено от събития и интересни автори. Организацията е на много високо ниво, а аз благодаря за почетното ми представяне още на входа на Термите. Творбите ми ще бъдат стилно допълнени от постери с фотографии на Радослав Първанов. 

След поставянето на пейката на Пенчо Славейков в Милано и лекцията, която изнесох в Брунате при откриването на паметната плоча на Мара Белчева, се установиха много близки отношения с местната културна общност. Създадохме българо-италианското общество "Пенчо Славейков", което съвместно с Генералното консулство на България в Милано и Общината на Брунате организира честването на 110-та годишнина от кончината на великият поет.
    Президентът на асоциацията г-н Батталия, критикът на изкуството г-н Кавадини заедно със общинския културен съветник бяха впечатлени от творбите ми и начина на реализирането им. И така бях поканен да бъда почетен гост на изложбата, излагайки девет творби.
    Посещение на изложбата е част от програмата по случай честването на 111-та годишнина от кончината на Пенчо Славейков в Брунате на 10 юни. Беше посетена от участниците, сред които и генералният консул на България в Милано доктор Ана Паскалева. Ще имам лекция и няколко други представяния, среща с кмета на Комо и различни важни за града и региона хора. Много са впечатлени от биографията ми, от работата ми с Ермано Олми, много известен режисьор, в чийто филм участвах като сценограф" разказа Новаков

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни