"Биляна" затваря тази вечер улици в Трявна

Osnovatel-na-grupata,-hudozhestven-r-kovoditel-i-horeograf-e-Yanos-Maior
Основател на групата, художествен ръководител и хореограф е Янос Майор
На 11 август 2022 г., във връзка с провеждането на концерт, движението в района на площад “Капитан Дядо Никола” по ул. “Проф. Пенчо Н. Райков” до пресечката й с ул. “Пенчо Славейков” ще бъде затворено за преминаване от 18:30 ч. до 19:30 ч., информира вчера Община Трявна.

 Изявата ще е на българският танцов състав “Биляна”, основан през 2003 година в град Карцаг в Унгария. Танцьорите са настоящи и бивши ученици, както и преподаватели от Карцагшката Реформаторска гимназия. "Групата изучава танци от всички фолклорни области на България, като за своята дейност е отличена с престижната награда “Про култура миноритате Хунгарие”, която се дава на изтъкнати дейци, допринасящи засъхраняването на културата на малцинствата и едновременно обогатяващи културата на Унгария" - информира пресаташето на ОБщина Трявна Юлияна Цанева.
Основател на групата, художествен ръководител и хореограф е Янос Майор. Помага му българката Диана Добрева от Варна.
Тази вечер, от 19:00 ч. на площад “Капитан Дядо Никола”, ансамбалът ъставът ще представи четири народни танца - Завило се вито хоро; Пиринско хоро; Тракийски танц и Свищовско хоро. Публиката ще бъде зарадвана и с две поздравителни песни – една на български език и една на унгарски език.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото