Карикатурата продължава да бъде акцент в работата на музея

Водеща! Nela-Rachevits
Нела Рачевиц
Нела Рачевиц, вр. и. д. директор на Музея на хумора и сатирата

Кои бяха най-запомнящите се събития в Музея на хумора и сатирата през изминалата година, за проектите, по-които работи музея, за предстоящите събития и инициативи през 2024 година, за съвместните инициативи с Центъра за съвременно изкуство „Кристо и Жан Клод“ разказва Нела Рачевиц, вр. и. длъжността Директор на Музея на хумора и сатирата.


- Кои бяха най-запомнящите се събития в Музея на хумора и сатирата през 2023 година?

- Въпрос с много отговори – и все верни ...

През изминалата 2023 г. на съгражданите ни и на гостите на Габрово предложихме 69 събития и 19 изложби. Ще си разреша да дам оценка – за мен това е добър резултат, но все пак (говорим за културна институция) по-същественото: при високо качество на художествения продукт. И припомням – през втората половина на годината 3–я ни етаж беше в ремонт – едно също важно и запомняща се дейност“.

Някои събития ще останат паметни с многото гости, които посрещнахме – като 51-годишния „Рожден ден“ на Музея на 1 април и Отворените врати на Центъра Кристо и Жан-Клод.

Дом на хумора и сатирата

1 април 2023 г., Музей на хумора и сатирата. Габровци се редиха на опашка пред стативите на карикатуристите Ивайло Цветков, Ирина Китанова и Валентин Георгиев, които рисуваха през целия ден шаржове на живо. При това безплатно.


Други са част от традицията – като есенния Карикатурен салон с неговите 3 изложби: 48. Национална изложба на карикатурата и самостоятелните изложби на карикатуристите Марио Иванов и Сергей Елкин; 32 автори и близо 200 творби и Петото издание на Gabrovo Game Jam.

Предложихме леки провокации: като изложбата „Имало едно време в България“ на Станислав Беловски и скулптурните интервенции в близост до Музея – последните създадени в модула „Резиденция за баланс“, осъществен от Музея в партньорство с Община Габрово по проект „ФестивалНО в квартала“.

Моите лични фаворити са изложбата „Ерата на мемето“ (колегите работят за превръщането й в пътуваща) и изложбата на победителите в международен конкурс по типография.

Организирахме и посрещнахме филмови прожекции, представяния на книги, лекции, посветени на карикатурата, творилнички за най-малките, дискусии и тематични срещи с бизнес, образование, творци, тиймбилдинги, менторски програми и пр., и пр.

Колко са били посетителите на музея през 2023 година?

- За почитателите на статистиката - има ръст на посетителите през 2023: 50 804 (с над 13% повече от предходната година), сред които най-голям е делът на деца и учащи (22 389). Най-много са гостите ни от София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе. Музеят е посетен и от 1147 чужденци от 58 държави, включително граждани на далечни и екзотични страни като Китай, Япония, Сингапур, Мексико, Нова Зеландия и Колумбия. Най-голям е броят на посетителите от Тайван, Украйна, Румъния, Германия и Русия. И още един значим показател – собствените ни приходи са 26,64% от бюджета на Музея, един резултат, с който могат да се похвалят малко музеи и галерии в страната.

- Разкажете за проектите, по които работите?

- Вярвам, че през 2023 г. Музеят успя да изпълни важен етап от процеса на своето обновяване и модернизиране. Процес, който, с увеличаваща се скорост и мащаб, ще продължи през идващите години на реализация на значими проекти – за сградата, за околните пространства, за развитието на музейното дело. И макар най- бързо да впечатлява промяната във външния вид (обновените зали, фоайе и новата библиотека), нека да не забравяме, че напредъкът е във всички аспекти – техника, оборудване и обзавеждане, софтуер за управление и представяне на колекциите, работа с публиките, интерпретация и образование, маркетинг на културния институт, обучение и подкрепа за повишаване квалификацията на персонала.

Най-значимият и в решаващата си фаза през 2023 бе проектът „Адресът на сатирата – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането є в реновирани пространства в Музея», финансиран по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, чрез ФМ на ЕИП 2014 – 2021.

Ремонтиран е третият музеен етаж, доставени са техника и оборудване, мебели, софтуер, създадена е временна изложба. С подкрепата на нашия партньор – Норвежкият университетски колеж за зелено развитие, съчетахме обучение с практическо прилагане на нови подходи в работата с публики. Усвоихме знание и умения за подкрепа на художествените изяви на граждански общности, предоставяйки им възможност, чрез „сътворяването на изложби», да изразят своите послания и разбирания за проблемите на съвремието (т.н. „общностно куриране»). Така се роди изложбата “Хуморът и сатирата през очите на габровци”, създадена съвместно с Клуба на инвалида в Габрово. Почти 4 месеца продължи работата на представителите на Клуба по изграждане на концепцията, подбор на произведения от фонда на Музея, обогатяване на „произведението изложба“ с поетични творби и музикални изпълнения. Едно вълнуващо предизвикателство, в което бяхме заедно със сърцатите ни приятели от Клуба на инвалида - специални благодарности към всички тях.

Изложба в ДХС

Чрез проект „Създаване на пространство, план и модел за дигитализация на културни ценности и архив“, финансиран от Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти, успяхме да адаптираме помещенията на бившата музейна библиотека в пространство за дигитализация, да доставим техника, изучаваме опита на чуждестранни културни институти по дигитализация.

Без съмнение, паметно за музейния екип ще остане и силното начало на проекта „Център Кристо и Жан-Клод - новият съсед", подкрепен от Фондация „Америка за България". Начало, което беше и изпитание за готовността и посветеността на колегията да работи за значими обществени и културни каузи, да „съгражда“ в партньорство с институции, организации и творци.

През изминалата година Музеят бе партньор на 6 външни за институцията проекта – и като домакин, и като организация и публичност. Това сътрудничество и взаимно обогатяване ще продължи – с удоволствие ще подпомагаме различни, в т.ч. нестандартни изяви, и най-вече тези от тях, които интерпретират актуални за обществото ни проблеми (понякога чрез инструментариума на хумора и сатирата, а понякога – съвсем сериозно).

- Какво предстои в музея през 2024 година?

- През април ще завършим два важни проекта – т.н. Норвежки проект и проекта, фокусиран върху дигитализацията. Очакваме с нетърпение началото на изпълнението на дейностите по устойчивото енергийно обновяване на сградата на Музея.

Предстои участието ни като партньори в 2 европейски проекта – проект NUDGES, по приоритет Greener MED, ИНТЕРРЕГ VI-Б Евро-Средиземноморски басейн, съвместно с РСО „Централна Стара планина“ - Габрово и проект AccesS, по програма Horizon Europe (HORIZON Innovation Actions), заедно с Община Габрово.

Вярвам, че, като част от широка партньорска общност ще имаме шанса и предизвикателството да работим по развитието и изпълнението на концепцията „Брегове на съвремието – комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив“, където е заложено обновяване на Музея на хумора и сатирата – инвестиции във фондохранилищата, възстановяване интериора на Вариететния театър, реставрация на стенописите, ново фасадно осветление, кафене и допълнителни зони за отдих, благоустрояване на крайречната зона на река Янтра и др.

И, естествено, подготвяме редица вълнуващи изложби и събития през цялата година.

- Карикатурата остава ли един от акцентите в дейността на музея?

- Да, карикатурата продължава да бъде акцент в работата на музея. Известно е, че най-мащабната ни колекция е тази на карикатурата, а най-познатата на публиката част от работата ни е сътрудничеството с карикатуристите.

Все пак, от самото си създаване Музеят е безспорен и значим популяризатор на съвременното хумористично и сатирично творчество, дом и пространство за неговите прояви в областта на изобразителното изкуство, литературата, фолклора, киното и театъра.Така че други изяви на хумористичното във всичките му проявления са добре дошли и ще се случват.

- Ще продължи би инициативата за организиране на детски ателиета с различни дейности?

- Разбира се, те се посрещат с голям интерес - последно в коледните дни деца (и родители) сътворяваха и се забавляваха. През настоящата година по проект „Адресът на сатирата“ разработваме нови образователни програми за различни възрастови групи. А за младежите подготвяме обучителни занимания по дигитализиране на произведения на изкуството и надпревара по създаване на собствени дигитални изложби с произведения от колекцията ни.

- Предвиждат ли се инициативи съвместно с Центъра за съвременно изкуство „Кристо и Жан Клод“?

- В рамките на проекта „Център Кристо и Жан-Клод - Новият съсед“ този месец започва Училище за куратори. То предлага възможност за тренинг и практическа работа в екип с водещи куратори върху конкретни изложбени проекти (два от тях за Музея на хумора и сатирата), като едновременно с това подкрепя участниците с теоретична рамка, включваща ключови идеи и теми от съвременната философия и култура, кураторска практика и история на изложбите, поднесени по достъпен начин. Ще се проведе в периода 23 февруари – 14 юли 2024, като първата среща на 23 – 25 февруари и представянето на концепциите през юли ще се случи тук.

Г-жа Доровска и този път е усетила „пулса на времето“ – получени са 102 кандидатури и в момента протича селекцията на участниците.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни