София филм фест стартира днес

Топ новина! Програмата на фестивала ва пл.
В петък, събота и неделя в зала "Възраждане" ще бъдат показани 7 филма

Фестивалът се открива днес, 12 април, в 18:00 часа в зала "Възраждане" с документалния филм „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев, със специален гост Никола Груев - Kottarashky
"София Филм Фест празнува 15-ото си издание в Габрово! Партньорството ни с Община Габрово в организирането на пътуващите издания на София Филм Фест се утвърди като вдъхновяваща традиция в името на една обща цел – представяне на най-новите творби на българското, европейското и световното филмово изкуство пред максимално широка аудитория в цялата страна", съобщават от екипа на СФФ. 
15-ият „СФФ в Габрово“ е част от проекта на Арт Фест „СФФ на път 2024“, реализиран съвместно с Община Габрово и с подкрепата на ИА Национален филмов център и паневропейската вериrа киносалони Europa Cinemas.
Зала „ВЪЗРАЖДАНЕ” ще бъде домакин в рамките на три дни – петък, събота и неделя. ФИЛМИТЕ са СЕДЕМ, цената на билета е 4 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е 19.60 лева.
„Балканска черна кутия“, чиято премиера беше преди по-малко от месец в програмата на 28-ия София Филм Фест, разказва удивителната история на Никола Груев – Котарашки, бивш архитект и обичан от няколко поколения български музикант. Когато Чарли Жилет, легендарен музикален журналист от BBC, чува за първи път музиката на Kottarashky, той пише:
„Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да създават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното съществуване.“
Дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист или това е просто загуба на време?
Този въпрос е в основата на документалната „Балканска черна кутия“ на режисьора Цветан Драгнев („Пустиняци“, „Пасажери“), посветена на Kottarashky. Защото в България животът на музиканта може да бъде оприличен на съществуване в непредсказуема „балканска черна кутия“, където нищо не се развива според очакванията. Оператор е Делян Георгиев, а продуценти - Галина Тонева и Кирил Кирилов („Гала Филм“). 
Главният герой на филма лично ще се срещне с публиката в Габрово и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията!

ПЕТЪК, 20:30
Отново днес, 12 април, фестът продължава  в 20:30 часа с хитовия нов филм на режисьорката София Копола „Присила“. С престижната награда „Купа Волпи“ за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, новият филм на Копола фокусира интереса на киноманите още от премиерата в програмата на Венецианския фестивал, където получи номинация за „Златен лъв“. Режисьорката създава сценария по биографията „Elvis and Me“, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарния и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит. Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от германската военна база до приказното имение в Грейсленд – е проникновен и конструиран с внимание към детайлите портрет на любовта, фантазията и славата. 

СЪБОТА, 18:00
През втория ден 13 април (събота) в 18:00 може да гледате премиерно в Габрово „Прекрасни дни“. Филмът е най-новата перла в богатата филмография на легендата Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. Творбата бе и сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс. „Режисьорът умело изгражда привидно простата структура на филма, наблюдавайки малките подробности от ежедневната рутина с емпатия, топлота и разбиране. А те постепенно, почти незабележимо увеличават емоционалната сила на разказа. Той е обезоръжаващ с абсолютната липса на цинизъм – уникална творба на опитен майстор, който дълго и дълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни.,“ пише Дейвид Руни за „The Hollywood Reporter“.
СЪБОТА, 20:30  
Прожекциите продължават на 13 април (събота) в 20:30 часа с носителя на „Златна мечка“ от Берлинале 2023 „На борда на „Адаман“ на майстора-документалист Никола Филибер. Филмът е една от петте творби, номинирани за Наградата на публиката LUX, които се представят с ВХОД СВОБОДЕН пред публиката у нас, в партньорство с Европейския парламент. 
Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в цял свят, включително Британския филмов институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адаман“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациента, които – изненедващо за състоянието си, са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.
НЕДЕЛЯ, 16:00
В третия фестивален ден 14 април (неделя) ви очаква романтичен киномаратон. Стартираме в 16:00 часа с прожекция на новия филм на прочутата германска режисьорка Маргарете фон Трота „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“. Творбата е номинирана за „Златна мечка“ на Берлинале 2023 и е посветена на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния филмов разказ на режисьорката и нейната най-голяма сила е способността є да изведе този парадокс в отношенията между мъжете и жените.
НЕДЕЛЯ, 18:00
В 18:00 часа на 14 април (неделя) започва прожекцията на „Паднали листа“ – най-новият филм на емблематичния финландски режисьор Аки Каурисмаки. Филмът е една от петте творби, номинирани за Наградата на публиката LUX, които се представят с ВХОД СВОБОДЕН пред публиката у нас, в партньорство с Европейския парламент. Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, „Паднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан. Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият любовта в живота си. Филмът е поредната възхитителна история на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. „Паднали листа“ получи номинации за европейски филм, режисьор и сценарий - Каурисмаки, актриса и актьор – Алма Пьойсти и Юси Ватанен за наградите на ЕФА през 2023 година. 

НЕДЕЛЯ, 20:30
Завършваме неделния филмов ден 14 април и програмата на 15-ия София Филм Фест в ГАБРОВО с прожекция в 20:30 часа на новия филм на награждавания германски режисьор Кристиан Пецолд „Пожар“. Един от най-адмирираните филми в официалната селекция на Берлинале ’23 пресъздава бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Герои на тази история са Леон (Томас Шуберт), Феликс (Лангстън Уйбел), Дейвид (Ено Требс) и Надя (Паула Беер, която е звездата на Пецолд през последните години), а в сюжета могат да бъдат открити много чувства, както и различни нива на пасивна агресия, които бълбукат в своеобразния котел на човешките емоции. Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на зрителите е приковано от динамиката на отношенията между героите, които се оказват шокиращо интимни, но и потискащо познати. „Пожар“ спечели „Сребърна мечка“ – голямата награда на журито в Берлин.
Петнадесетото издание на „София Филм Фест в Габрово“ се реализира в партньорство с Община ГАБРОВО и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, ИА Национален филмов цевтър и Наградата LUX публиката - EU.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни