С какво ще запомните отиващата си 2023 година?

Novata-godina-se-posrescha-s-novi-nadezhdi
Новата година се посреща с нови надежди
Очкаванията си за 2024-та споделят Росица Йонкова, Даниела Йорданова, Светослав Славчев, Жанета Кирчева, Николай Григоров

Росица Йонкова

Росица Йонкова, 

Областен координатор на КНСБ:

"Отминаващата си 2023 година ще запомня с предизвикателства, трудности и динамичен личен и работен ритъм. Годината беше наситена с напрежение и протести на артисти, музейни работници, библиотекари, миньори, енергетици, на работещите в АСП, АПИ, „Национално тол управление”, „Пожарна безопасност и защита на населението”, ИА „Борба с градушките”, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултура, НОИ, ДА „Архиви”, НАП, БНР, а нашия синдикат оказа необходимата подкрепа на хората на наемния труд за техните справедливи искания за увеличение на заплатите. Инициирахме преговори за сключване на колективни трудови договори, блокирахме кръстовища и направихме протестно автошествие в София. Анкетното проучване за стреса на работното място, което реализирахме в региона, показа, че стресът и напрежението в работата са част от ежедневието на хората, а източниците им са огромният обем на възложена работа и кратките срокове. Това за мен е показателно, защото наред с преодоляване обедняването на хората, трябва да се работи и в тази посока, за да има работоспособни и мотивирани работници и служители, а оттам и да се постигне по-висока резултатност в работния процес. Благодаря на семейството ми, че ме подкрепят в начинанията!

Очаквам новата 2024 година да е по-трудна за всички ни в икономически и социален аспект. В новия бюджет неудовлетворени остават исканията за увеличение на заплатите в спешната помощ, здравните инспекции, детското и училищно здравеопазване, АСП, НОИ, ГИТ, музеи, библиотеки, градския транспорт, земеделието. Надявам се управляващите да чуят исканията на работниците и служителите - за сигурност, бъдеще за семействата и достойни доходи. Дано постепенно започнем да възвръщаме покупателната си способност и да имаме малко повече спокойствие в дните си. Пожелавам здраве и благополучие за всички и нека имаме повече време за любимите си хора.

Даниела Йорданова

Даниела Йорданова, 

председател на СРС „Подкрепа":

"2023 година за мен беше изпълнена с много събития и мероприятия, като най-значими от тях са провеждане на XI-я конгрес на КТ „Подкрепа“ за избор на Президент и вицепрезидент, както и провеждане на отчетно-изборна конференция на СРС на КТ „Подкрепа“-Габрово, на която членовете на синдиката в региона ми гласуваха отново доверие и припознаха в мен човека, който и занапред ще ги защитава и устоява техните трудови и социални права през следващите 4 години.

Лично за мен остава и удовлетворението от благодарността на хората, които ни потърсиха и на които съдействахме да разрешат проблемите си от различно естество – трудов конфликт, незаконно уволнение и предоставяне на информация, свързана с трудовия договор и Кодекса на труда.

На 15 декември тази година приключихме дейностите по проект „Хоризонти“, като проведохме обучение на 40 безработни лица по специалностите „Икономика и мениджмънт“ и „Селски туризъм“.

Годината се беляза и с многобройните протести, както в страната, така и на местно ниво за постигане на по-високи възнаграждения в различните сектори – НОИ, НСИ, АСП, ЦСМП, бранш „Култура“ и др.

През 2023 г. успяхме да договорим по-високи трудови възнаграждения за служителите в ЦСМП, конкурентни на заплатите на колегите им в страната, за което искам да благодаря на д-р Георги Шандурков и г-жа Татяна Петрова – председател на синдикалната ни секция към ЦСМП-Габрово, за добрия и конструктивен диалог в полза на всички служители в центъра и филиалите към него.

Учителските заплати се увеличиха с 15%. Това става по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който беше подписан от министъра на образованието и науката Галин Цоков и социалните партньори. Увеличението влезе в сила със задна дата - от 1 януари 2023 г.

За служителите в Община Габрово КТ „Подкрепа“ договори 15% увеличение на работните заплати от 01.07.2023 г. - най-висок процент за последните 3-4 години.

Служителите в РЗОК И РЗИ получиха 20% увеличение на работните заплати, след проведени протести през 2023 г., инициирани от КТ „Подкрепа“ и подкрепени на местно ниво.

Заплатите на членовете ни в „Детско и училищно здравеопазване“ достигнаха 1520 лв. Заплатите на служителите в НОИ се вдигнаха с 30%, след проведения национален протест.

Очакваме и ръст на заплатите в културните институти със задна дата - с 8% за 2023 г. и ново увеличение за 2024 г. Предстои да отвоюваме и увеличения за служителите в НСИ, АСП, АГКК и за всички структури, на които заплати не са увеличавани през 2023 година.

През 2023 КТ Подкрепа напомни, че ако пречиш на създаването на синдкат, вече си престъпник. В бр.67 от 2023 г. на “Държавен вестник” е обнародвано едно много съществено изменение на Наказателния кодекс. Става дума за чл. 174б, чиито разпоредби обявяват за престъпление всяка умишлено създадена пречка пред създаването на синдикална организация."

Светослав Славчев

Светослав Славчев,

актьор:

"Няколко премиери в театъра ме впечатлиха твърде много. Направихме нови постановки, вече имаме нови актьори и режисьори. В личен план постановката "Трудни за обичане“, на която аз съм режисьор, спечели награди. Спектакълът спечели наградата на публиката и наградата за главна мъжка роля - от Ангел Калев, на европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница.

Много ми хареса и постановката „Специалист по гафове“ на Николай Гундеров в Габровския театър. Става дума за една изключително забавна френска комедия, която бе приета много добре от публиката.

За държавата какво да кажа? Най-накрая след протестите на дейците на културата в сценичните изкуства, в музеите читалищата и галериите има обещание, че няма да ни оставят последни по бюджет. Очакваме да изпълнят обещанията си. Да не стане като преди години, когато ни отпуснаха 70 млн. лв. за театрите в края на годината за капиталови разходи. Логично е, че нямаше как да ги усвоим по това време и бяха върнати обратно.

Пожелавам 2024 да бъде една хубава, усмихната година!

Да спрем да си говорим за войни, пандемия, болести. Да приемаме нещата с усмивка, хората да се откажат от хейта, омразата, които са завладели мнозина. Надявам се, че ще дойде време, когато ще сме усмихнати, щастливи и ще виждаме хубавите неща в живота, вместо да мрънкаме и да се оплакваме."

Janeta Kircheva

Жанета Кирчева, 

създател на групата „Добрини за Габрово":

"Нуждите, проблемите, бедите в Габрово са толкова много, че почти всеки месец организираме кампании, за да помогнем на някого. Особено много са кампаниите по празниците.

Едно от най-важните неща за мен през годината бяха, че като основател на групата получих приза “Посланик на доброто“ от Държавна агенция „Закрила на детето.“ Причината е, че най-много помагаме на деца.

Много добра работа свършихме в кампанията да обзаведем преходното жилище на Терапевтичния център „Свети Илия“.

Благодарение на фондацията на Николай Рахнев 150 нуждаещи се семейства получиха хранителни пакети.

Водим кампания за набиране на средства и за спасяване живота на ученика Витомир. А също на малката Симона. Продължихме да помагаме на украинските бежанци.

Мисля, че най-мащабна е кампанията, която тече в момента. Стотици хора се включиха в коледната акция. Ще помогнем на социалнослаби семейства, на 50-те бездомни хора в Габрово, помагаме на самотни родители с деца. За тези хора учениците от гимназията но туризъм ще приготвят питки и баници. Зарадвахме пациентите в психиатричната болница в Севлиево, украсихме, всеки получи индивидуален подарък, почерпихме ги.

Рокерите от мотоклуб „Ковачите“ се включиха като дядо Коледовци.

На Коледа до храм "Успение Богородично" раздавахме храна и чай. Тази акция обхвана над 200 човека. Всеки, който пожела, получи храна.

Пожелавам Новата година да е мирна и спокойна. Иска ми се да помагаме по всяко време, а не само по празниците."

Николай Григоров

Николай Григоров, 

общински съветник:

"В личния ми живот настъпиха някои промени – отново участвам в Общинския съвет, може би съм съветник с най-дълъг стаж. Надявам се да бъда полезен с опита си. Пожеланието ми миналата година беше нещо да се промени в местния парламент. Донякъде се случи, доколкото ГЕРБ нямат мнозинство, няма пълна и безконтролна власт. Налага се най-голямата партийна група и екипа на кмета да се вслушват и да се съобразяват с останалите. Надявам се да има и чуваемост. И да се стига до консенсус.

Държавата не предразполага развитието на бизнеса Икономическата ситуация е в застой. Казвам го като човек, който се занимава с малък бизнес. 2023 година бе една загубена година. Направиха една отвратителна сглобка в правителството. Хора, които до вчера се обвиняваха във всички смъртни грехове, критикуваха се, арестуваха се, сега се прегърнаха. Промяна в конституцията се прави заради нечии интереси. Паметникът на Съветската армия сложи още една разделителна линия в обществото. Още повече, че паметникът е произведение на изкуството, днес трудно биха го направили.

Опитвам се, да бъда оптимист, но повече съм реалист. Държавата си заминава, ако продължат по този начин. 2024 година очаквам да тръгват по-добре нещата в икономическото развитие. За съжаления нямам големи очаквания."

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни