Посадиха дръвче до морената на загиналия в бой летец Иван Сомлев

Препоръчана! Dr-vcheto-be-zasadeno-do-morenata-na-Ivan-Somlev
Дръвчето бе засадено до морената на Иван Сомлев

Иван Сомлев

Със символично засаждане на дръвче до морената на летеца Иван Сомлев Съюзът на ветераните от войните на България почете 80-годишнината от кончината на бележития габровец.
Заместник областният управител Даниела Маринова уважи инициативата, като подчерта, че е необходимо да пазим спомена за подвига на българските воини и да се прекланяме пред тях.
Председателят на областното представителство на съюза Пеньо Славов обясни, че в плана на организацията е предвидено и посещение на лобното място на героя от Черния Великден, останал в историята с прозвището габровския Списаревски.
Фелдфебел Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февруари 1922 г. в Габрово. Завършва военни школи за пилоти в Казанлък, Долна Митрополия и Телиш. Получава чин подофицер, летец – изпитател. Изключителен родолюбец и патриот, който приживе се подчинява на своя девиз: „Моята саможертва е нищо пред дълга пред Родината!“

Загинал във въздушен бой над село Гушанци в Берковско на 16 април 1944 г. само на 22-годишна възраст. Паметна плоча е поставена в центъра на Габрово, в градинката до храм „Успение на Пресвета Богородица“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни