РЗИ въвежда противоепидемични мерки

Водеща! D-r-Nikolai-Penchokov
Д-р Николай Пенчоков
Ограниченията ще действат от понеделник до 28 януари 2024 г.

 За седмица – от 22.01 до 28.01.2024 г. Регионалната здрава инспекция в Габрово въвежда противоепидимични мерки. Днес директорът д-р Николай Пенчоков издаде заповед, с която се налагат някои ограничения, наложени от увеличената заболеваемост на територията на област Габрово. В нея се казва:

На основание чл.бЗ "а", ал.2 от Закона за здравето, във връзка с чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс, поради увеличената заболеваемост от ОРЗ и грип ни територията на област Габрово, достигнала епидемични стойности 309 на 10 000, както и решение на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ от 19.01.2024 г., с оглед осигуряване здравето на населението на област Габрово и след съгласуване с Главния държавен здравен инспектор

НАРЕЖДАМ:

1. Въвеждам следните временни противоепидемични мерки на територията на област Габрово срещу разпространението на грип и ОРЗ за срок от 22.01.2024 г. до 28.01.2024 г.

1. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца.

2. Преустановяват се профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.

3. Преустановяват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни).

4. Задължително носене на защитна маска за лице в лечебните заведения, както от медицинския персонал, така и от посетители.

5. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училища, като установените болни деца и ученици се връщат по домовете. Да не се допускат на работа заболели лица от персонала. Засилена текуща дезинфекция двукратно дневно и често проветряване на помещенията.

II. Настоящата заповед да се публикува на интернет страницата на РЗИ Габрово.“

По нататък в заповедта си д-р Пенчоков изброява кои лица и институции следва да се уведомят и кой носи отговорност за създаване на необходимата организация. Контролът той ще осъществява лично.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни