Д-р Мариана Рачкова за трите стадия на остеопорозата, рисковите фактори и какво може да се направи

D-r-Mariana-Rachkova
Д-р Мариана Рачкова
    Д-р Мариана Рачкова е лекар-ординатор от отделението по „Образна диагностика“ към МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Габрово с наблюдение върху образната диагностика на Ковид 19.

 В продължение на 10 г. е работила като лекар – асистент към катедра „Химия и Биохимия. Молекуларна Онкология“ в Медицинския Институт, Стара Загора. Специалист по Клинична Биохимия.
    Д-р Мариана Рачкова има научни публикации на тема молекуларна онкология в областта на канцерогенезата, меланома, ролята на тирозиназата и фенолоксидазата в процеса на меланогенезата, имуномодулатори, от които 26 в международни научни конференции и семинари.
    По време на Осмото издание на фестивала „Здравей, Здраве“, проведен на 27 и 28 януари в Габрово, тя говори на тема „За остеопорозата“.


Искам да благодаря на организаторите, че отново ме поканиха – миналата година лекцията ми беше за витамин Д, а причината да избера „остеопороза“ е, че се натъкнах на много интересни факти, гледайки всеки ден на скенера как изглеждат лумбалните прешлени. С течение на времето прешлените се слягат и хората започват да се прегърбват.

Какво е остеопороза?

Остеопоразата е метаболитно заболяване и е въпрос на обмяна на калций и фосфор – те трябва да бъдат в равновесие. За съжаление – и хормонално зависими.

Остеопорозата се дели на три стадия. В първия има два вида клетки. Те са остеопласти, които изграждат костта и остеопласти, които я разграждат. До навършването на 30 години тези клетки са в равновесие и не се наблюдават никакви симптоми. От 30 до 60-годишна възраст остеопластите, които разграждат повече костта, започват да действат – но и в този период не се наблюдават никакви симптоми за заболяване от остеопороза, докато още хормоните влияят.

Но след навършването на 60 години започват проблемите. И пак безсимптомно. Докато дойде един момент, особено след 70-75 години, когато изведнъж жената пада на килима, счупва шийка на бедрото. Или пък от съвсем леко чукване се получава фрактура.

Това са трите стадия – до 30 години, от 30 до 60 и проблема е за жените след менопаузата в резултат на действието на естрогените. А след навършването на 70-75 години човекът се сгърбва и трябва да използва бастун.

За съжаление, така сме устроени. Въпросът не е с какво се храни човек – богата ли е на калций и фосфор, на белтъци храната, както и на неговата физическа активност.

Как се измерва остеопорозата?

Много от вас са ходили на дексоскенер, който е с ниска радиационна активност. Дексаскенерът изследва плътността на костите – предимно на кръста (ломбалните прешлени), китката. Има и други начини за изследване плътността на китката или на стъпалото.

Преди остеопорозата настъпва остеопения. Нормалният резултат на дексаскенера е -1, +1. Това означава, че плътността на костите е добра.

Какво е остеопенията?

Остеопенията означава, че костното вещество намалява, макар все още да няма симптоми. Но ако човек отминава случайните според него болки в кръста настъпва остеопения. Това може да засегне раменната кост, ломбалните връзки на тазобедрената става, където стават най-големите бели. В този период на остенопения резултата при изследвания е от -1 до -2,5. Когато е налице истинска остеопороза, тогава резултатите са под 2,5. Миналата седмица дойде една пациентка и каза, че нейният резултат е -6 и попита какво трябва да прави. Именно това беше поводът, за да обясним каква е класиката на заболяването и какво трябва да се прави.

Остеопорозата е ендокринно заболяване и зависи от начина на живот, от лекарствата, които се приемат, дали се приема достатъчно витамин Д, дали се използват медикаменти. Има много заболявания, при които се използват медикаменти като кортикостероиди, коридамин. Много пациенти няма как да не използват кортикостероиди, а те развалят хрущяла на ставите. През лятото на морето видях млад мъж със жена си, който беше със сменена става. Попитах го защо и той ми каза, че има чандуър-заболяване, а това са остеопенични зони и разграждане на главите на феморите, т.е. на тазобедрените стави, и му сменят ставата. А човекът беше много, много млад. Има астматици, които използват кортикостероиди. Ето защо моят съвет е да не се използват кортикостероиди за щяло и нещяло.

Неприемливо е след като някой го заболи коляното, да тича при лекаря да му „сложи една инжекция“. Тези инжекции от кортикостероиди се поставят само на спортисти, когато са на състезание за да постигат определени резултати. Но моят съвет е: „Не слагайте тези кортикостероиди, освен ако не е много необходимо и не можете да вървите“. Защото те не лекуват. Те могат да се използват един или два пъти, но не редовно. Има хилоронови киселини, които могат да се използват, както и други алтернативи. Защото те разграждат ставата. Те обезболяват ставата за момента, а след това тя трябва да се оперира. Същото се отнася и за кортикостероидите, предназначени за очите, тъй като използването им може да доведе по-късно до катаракта.

Така че, кортикостероидите са нож с две остриета. Има моменти, в които те трябва да се приложат, но не бива да се използват като обезболяващо средство.

Първият тип на остеопороза

започва 10 години след менопаузата – период на хормонален дисбаланс, който приключва, след преминаването на стадиите предменопауза, менопауза, постменопауза и зависи колко години слез менопаузата е жената. И на колкото повече години сте, толкова по-вероятно е да посегнете към бастуна. Моята прабаба беше на 95 години и вървеше с бастуна прегъната буквално на две. Ето защо тук ще говоря и как да се предпазим.

Рисковите фактори са генетична обремененост, хормонален дисбаланс, тютюнопушенето, алкохола и ниска двигателна активност, ниски нива на калций и фосфор и непрекъснато подлагане на диети. Двигателната активност е много важна.

Вторият тип остеопороза

е при жените над 70 години при хора, които имат определени заболявания още от млада възраст. Като крон заболяването, заболяване на червата, други видове колити, при които не могат да се усвояват веществата, които поемаме. Така че стигаме до това, че не е важно какво ядеш, а какво абсорбираш. Когато PH-то на стомаха е ниско, не може да се усвоява добре витамин В12, при което възрастните изпадат в специфично дементно състояние, а то фактически е обикновена липса на В12. А той не се приема на хапчета, а инжекционно, защото когато преминава през стомаха, той не може да се усвои. Особено при възрастните хора. Но има други таблетки – метилкобаламин, които могат да преминават през стомаха. Става дума за калция, за магнезия и т.н. Когато имаме малоабсорциозен синдром, когато не се усвояват полеззните вещества от организма. Има някои слаби жени, които непрекъснато тичат, но по-пълните жени са по-запазени от остеопороза. А слабите жени, макар да имат физическа активност – не са. Нямат телесна маса. И това са рисковите фактори.

Другите заболявания са когато се използват много противовъзпалителни средства, заболяванията на бъбреците, които регулират нивото на калция. Тъй като регулацията на калция минава именно през бъбреците. Другите заболявания, които могат да доведат до по-ранна остеопороза, са свързани с черния дроб, панкреаса. Това са другите рискови фактори, които могат да доведат до по-ранна остеопороза.

Първите признаци за остеопорозата са болки в кръста.

Съществува и ювенилна остеопороза, която се появява в детската възраст – това е генетично и е свързано със заболяване на червата. Има млади момичета, които изпадат в анорексия и невроза, тъй като не искат да се хранят. Мензисът им спира, няма постъпление на хормони и започва ранно остеопороза. Заболяването на щитовидната жлеза също предразполага към остеопороза. Така че, жени, лекувайте си хашимотото и хипофункцията на щитовидната жлеза!“



Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни