Проф. Попов: Лаймската болест е по-трудна за диагностика, отколкото за лечение

prof.-Georgi-Popov
проф. Георги Попов
  Факторите на околната среда – топлото време, дългата пролет, влагата – допринесоха за бума на кърлежите, които обичат влага, топло и буйни треви, откъдето дебнат своите жертви.

  Увеличиха се и огнищата на лаймска болест: нарасна броят на заразените диви животни като мишевидни гризачи, горски животни и др., така че когато кърлежите смучат тяхната кръв, след това заразяват и хората. От друга страна самите хора завзеха много от територията на дивите животни, което пък води до заразяване с болести, характерни за животните.
    Ситуацията описа вирусологът проф. Георги Попов във връзка с информация от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за нарастване на случаите на кърлежопреносими инфекциозни заболявания.
    По думите му за предотвратяването на заболяване трябва кърлежът да се извади колкото може по-бързо.
    Ако сте в града, можете да отидете да го извади лекар, ако обаче не сте, не бива да чакате. Затова със себе си трябва да носите специална пинсетка, с чиято помощ можете да извадите кърлежа, посъветва проф. Попов.
    „Отпадна това старо схващане, че ако кърлежът е престоял повече от 24 часа, вероятността за заболяването е по-голяма. Дори няколко минути, дори един час да престои кърлежът, също има опасност от заразяване с лаймска болест. Причината за това е, че кърлежът прави една голяма глътка, храни се с кръв, след това повръща съдържимото в неговите слюнчени жлези и причинява заразата. Но все пак, колкото по-бързо се извади кърлежът, толкова по-голяма е вероятността да не се развие заболяването“, коментира специалистът.
    По думите му, лаймската болест се влияе от широк кръг антибиотици, така че до 14 дни прием на антибиотик ще ни гарантира профилактика и съответно лечение, ако сме заразени с нея.  Зачервено петно на мястото на ухапването в 95 на сто от случаите ще ни покаже, че сме заразени, но то не винаги се появява, каза още проф. Попов и допълни, че симптомите на лаймска болест по принцип са дискретни. Сред тях са главоболие, отпадналост, неразположение, грипоподобни симптоми. 
    „И чак в късните периоди на заболяването се изявяват характерните неврологични, сърдечни и артралгични симптоми, които са особено характерни за лаймската болест“, подчерта вирусологът.
    Заболяването засяга кожата, сърцето, дава неврологични усложнения. Освен това, лаймската болест е по-трудна за диагностика, отколкото за лечение, посочи проф. Георги Попов. „Поставяйки коректно диагнозата, лечението е относително лесно, особено в ранните етапи. Но всяка фаза от лаймската болест е лечима“, увери специалистът.
източник: здраве нет

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни