На Богоявление по обяд спират движението

Топ новина! V-Gabrovo-smelchatsite-pak-sche-skachat-ot-mostta--Igoto-
В Габрово смелчаците пак ще скачат от мостта "Игото"
В Трявна за първи път Богоявленският ритуал ще се извърши под съпровод на гайда и тъпан, с мъжко право хоро на площада

Утре църквата чества Кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан.
Това е третият по значимост християнски празник след Рождеството и Възкресението на Исус. Нарича се Богоявление, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица – Отец, Син и Дух Свети.
Християните вярват, че осветената от Божията благодат вода очиства от греховете и може да прогонва всякакви зли сили.
Има поверие, че ако на Богоявление замръзне китката, с която свещеникът ръси светената вода, то годината ще е здрава и плодотворна. 
Според православната традиция във всеки храм се прави водосвет, водата се пази през цялата година, тъй като се смята, че има лечебна сила. Тази светена вода не се смесва с други светени води.
Как ще празнуват Богоявление жителите на областта. 
ГАБРОВО
Във връзка с провеждането на традиционния ритуал по потапянето на богоявленския кръст във водите на Янтра на 6 януари ще бъде ограничено движението на автомобили по ул. „Ген. Радецки“ от пл. “Първи май 1876“ до пресечката с ул. „Отец Паисий“ и по ул. „Отец Паисий“ от пресечката с ул. “Ген. Радецки“ до пл. „Игото“ за времето от 11:30 до 13:00 часа.
    По традиция в 11:30 часа от църквата "Успение на Света Богородица" ще тръгне шествие, водено от свещениците от габровска духовна околия, до площад "Първи май 1876", където ще бъде отслужен водосвет. Около 12:00 ще се състои и ритуалът по потапянето на богоявленския кръст от моста "Игото".

Богоявление
ДРЯНОВО
На 6 януари стотици хора се събират около каменния мост над р. Дряновска, построен през 1861 г. от майстор Колю Фичето, за да видят спасяване на кръста. Тази годи програмата е следната:
09:00 ч. - Богослужение и в трите храма - "Св. Троица", "Св. Никола" и "Св. Въведение Богородично";
10:45 ч. - Литийно шествие от храм "Св. Въведение Богородично" до каменния мост над р. Дряновска;
11:00 ч. - Водосвет и ритуал по спасяване на кръста. 

СЕВЛИЕВО
В 8:00 часа в двата църковни храма в Севлиево ще бъде отслужена тържествено църковно Богослужение. както всяка година, около 10:30 часа вярващите ще се съберат в центъра на града, от където ще тръгне литийното шествие до река Росица, където около 11:00 часа свещениците ще хвърлят кръста в реката.  
ТРЯВНА
Традицията ще бъде спазена и в Трявна, където и тази година кръстът ще бъде хвърлен в студените води на р. Тревненска и ще събере десетки смелчаци, готови да се преборят за неговото спасяване.
За първи път Богоявленският ритуал ще премине под съпровода на гайда и тъпан и мъжко право хоро на старинния площад „Капитан дядо Никола“. Танцов ансамбъл „Трявна“ при читалище „Пенчо Славейков 1871“ ще поведе традиционното литийно шествие от храм „Св. Архангел Михаил“ и ще достигне до река Тревненска зад Часовниковата кула.
Светият кръст ще бъде потопен след отслужване на празничен водосвет от Кивгирения мост в града. Късметлията, който първи извади кръста от водите, ще бъде поздравен и дарен с парична награда от кмета на Община Трявна г-н Денчо Минев.
Ето и пълната програма за празника:
08:00 ч. – Празнично богослужение в трите храма в гр. Трявна – „Св. Архангел Михаил“, „Св. Георги“ и „Св. Никола“
10:45 ч. – Литийно шествие от храм „Св. Архангел Михаил“ с мъжко хоро на площад „Капитан дядо Никола“ до Кивгирения мост в града
С участието на Станислав Бояджиев – гайда, Николай Станев – тъпан, и Танцов ансамбъл „Трявна“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна;
11:00 ч. – Празничен водосвет и ритуал по потапяне на Светия кръст
Във връзка с отбелязването на празника Община Трявна уведомява всички граждани, че движението през площад „Капитан дядо Никола“ ще бъде ограничено за всички МПС от 10:00 ч. до 13:00 ч. на 06 януари 2024 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни