Глушков се отчете, искаме Европейско

Топ новина! Georgi-Glushkov-otchita-sv-rshenoto
Георги Глушков отчита свършеното
Босът на БФ "Баскетбол" извърши нещо немислимо - намали собствените си правомощия

    Искаме домакинство на европейско, това бе едно от най-любопитните решения на проведеното вчера в зала „Триадица“ в София Общо събрание на Българскка федерация  „Баскетбол“, оглавявана от тревненеца Георги Глушков. Габровският „Чардафон“, който има право на двама делегати, бе представен от Владимир Искров - най-успешния треньор в новата история на клуба, и Петър Проданов. Организаторите отчетоха рекорд по посещаемост. 113 делегата се явиха в "Триадица", досега максимумът е бил  50. Първоначално форумът трябваше да се проведе в новата конферентна зала, но тя не успя да побере огромния брой присъстващи и затова събранието бе прехвърлено в баскетболната зала. За първи път по-голямата част от делегатите бяха младежи, играещи в Българска баскетболна лига, в която по-голямата част от отборите са на изцяло аматьорски начала. Габровският регион е представен в ББЛ с два тима - "Чардафон" и тревненския "Зограф"
    Събранието започна с минута мълчание в почит на баскетболните хора, които са си отишли от този свят - през март почина Людмил Нейков, през 2023-та легендата Атанас Голомеев и Александър Божков  
    Общото събрание с пълно единодушие прие отчета на Управителния съвет за дейността на федерацията през 2023 г. Така бе оценен и отчетът на Контролния съвет. Начело на този орган е съгражданката на Глушков, президентът на "Зограф" Добринка Манева. 
    Без забележки бяха одобрени финансовият отчет за миналата година и бюджетът за 2024 г.  Бяха нанесени и няколко промени в Устава на федерацията по препоръка на ФИБА, както и в системата от показатели за оценка на финансовото подпомагане на баскетболните клубове от Министерството на младежда и спорта и от други източници. За стриктно спазване на изискванията за подготовка на проектите за финансиране от ММС Глушков призова на извънредното Общо събрание през януари. Засега не е ясно как са се справили клубовете с тази задача - договорите за 2024 година все още не са подписани.
    Изпълнителният директор Филип Виденов представи стратегически план до 2027 г., като в него една от основните задачи, освен класиране за европейските първенства в двата пола, е да се кандидатства за домакинство на шампионат на Стария континент.
    Редовното Общо събрание на БФ "Баскетбол"  ще се запомни и с нещо уникално – за пръв път президент на федерацията доброволно намалява правомощията си. Една от най-съществените промени в Устава - делегатите взеха решение да се намали броя им. В бъдеще един клуб що може да има максимално двама представители в Общото събрание. Това означава, че много по-лесно може да бъде „съборен“ президентът. 
    Прието бе клубове, които имат мъжки или женски представителни тимове плюс подрастващи в поне три от възрастите – до 12, до 14, до 16 или до 19 години, да имат два гласа, а всички останали по един. Това срещна сериозна съпротива от младежите, представители на ББЛ "А" група, където голяма част от клубовете са изцяло на аматьорски принцип и не развиват подрастващи. До този момент те имаха два или три гласа.
    Членовете на УС пък няма да имат право да бъдат делегати, какъвто случай няма в друга федерация. По този начин президентът губи със сигурност минимум 10 гласа, тъй като той е избирал тези хора и се предполага, че те биха го подкрепили във всяко начинание.
    Друго важно решение, което ще влезе от следващия сезон, е че един лицензиран треньор няма право да води два клуба, участващи в надпревари, организирани от БФ "Баскетбол".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни