Галерия „Видима" представя изложба живопис на Алберт Хаджиганев

albert-Hadzhiganev
Алберт Хаджиганев
Изложбата на родения в Севлиево художник ще се открие на 13 април от 11:30 часа

Художникът Алберт Хаджиганев е роден в Севлиево, но живее и работи във Франция вече над 40 години. Излагал творбите си в престижни галерии във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия, САЩ, неговото изкуство е добре познато и високо ценено сред изкуствоведи и колекционери от цял свят. Първото му професионално представяне на родна земя е едва през 2021 г. в известната частна столична галерия „Астри“. Интересът към него и творчеството му провокира още една изложба през 2023 г., отново в същото пространство. 
Именно там, редом с други севлиевци пропътували разстоянието специално за среща с г-н Хаджиганев, имах удоволствието да се запозная с него. Той прие с радост идеята за изложба в родния град и година по-късно имаме огромното удоволствие да ви поканим на това специално както за севлиевската общественост, така и за автора събитие!

Алберт Хаджиганев е роден в Севлиево през 1954 г. в семейство с афинитет към изкуството. Баща му е художник, а по-големият му брат е скулптор. До 1982 г. изучава живопис при различни учители, както и фотография в полиграфическата гимназия в София. Емигрира във Франция и от 1982 г. до 1989 г. се обучава в ателието на известният Реми Арон, а едновременно с това завършва Висшето национално училище по изящни изкуства – Ecole Nationale Superieure des Beaux-arts в Париж.
Оттогава има над 60 самостоятелни изложби във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия и др. Постоянно е представян в Съединените американски щати в Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Частни, държавни и общински колекции в цял свят притежават негови произведения. През  1989  г.  получава  голямата  награда  за живопис на Академията за изящни изкуства при Френския институт, Париж. През 1991 г. получава наградата на правителството на Монако.
Историята на Алберт Хаджиганев е интригуваща. Мечтае да бъде художник. Нещо на пръв поглед толкова обикновено се оказва на практика невъзможно за него в тогавашната реалност. Пътят му е труден, но успява – в чужбина. Мечтата му да може да рисува свободно се сбъдва и радостта от това се усеща в картините му дори и след 40 години. В предстоящата изложба ще можем да се насладим на спиращи дъха пейзажи от Франция, Испания, Гърция, Китай, дори България, които в правилният момент са „срещнали“ погледа и чувствата на художника. 
Изложбата ще се открие на 13 април, събота. Галерията отваря вратите си за всички гости в 11:00 ч., а официалното представяне на Алберт Хаджиганев и неговото творчество ще започне след 11:30 ч. Гостите на събитието ще могат да се сдобият и със специално съставен по повод на тази изложба албум с картините на художника.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни