Баскетболът завладява младежите в Габрово - за кратко като треньор идва бащата на Тити Папазов

Republikansko-p-rvenstvo-za-zheni---Sofiya,-22-28-oktomvri-1956-g.-Moment-ot-macha-“akademik”---“Torpedo”.-V-borba-za-topkata-Vela-Pencheva-s-nomer-4-i-Lilyana-Trendafilova-(vlyavo).-Trendafilova-e-rabotila-kato-tren-or-v-USSH---Gabrovo.-
Републиканско първенство за жени - София, 22-28 октомври 1956 г. Момент от мача “Академик” - “Торпедо”. В борба за топката Вела Пенчева с номер 4 и Лиляна Трендафилова (вляво). Трендафилова е работила като треньор в УСШ - Габрово.
Развитието на баскетбола в Габрово върви наред с другите спортове.

Vela Pencheva

През сезон 1954/55 г. Юношеската спортна школа (ЮСШ) работи трета година. От запазени документи на Околийски народен съвет - Габрово, съхранявани в Държавния архив, в доклада на директора Иван Андреев за учебно-възпитателната работа на ЮСШ за учебната година е отбелязано, че “Школата подпомага и отборите по волейбол, баскетбол и други дисциплини”. С помощта на отдел “Народна просвета” учителите по физическо възпитание трябва да превърнат школата в център за физкултура на учащите се.  
Продан Кавалов, който от 16-годишен (роден 1931 г.) се запалва по баскетбола, споделя пред спортния журналист Христо Минчев, че младежите, които се връщат от френския колеж “Св. Августин” в Пловдив,   помагат на момчетата в Габрово да се научат да играят баскетбол. “С подръчни средства изградихме в двора на Априловската гимназия първата площадка.”


Борба под коша в мача “Торпедо” - “Ударник”, завършил в полза на “Торпедо”. София, 1951 г., Републиканско юношеско първенство по баскетбол. Снимки от личния архив на Вела Пенчева (с топката).


Сред първото поколение габровски баскетболисти, които започват да тренират организирано, са Петър Родев, Чавдар Манолов, Петко Гатев, Тодор Гъдев, Михаил Христов, Митко Койчев, Добрин Обретенов и др. Изграждат се спортните площадки “Динамо”, на ДСО “Червено знаме” – първата на червен корт,  на предприятията “Сърп и чук”, “Васил Коларов” и др. 
Момичетата също правят своите първи опити да тренират. “През 1950 г. за първи път (преди постъпване в гимназията) участвах в девическия отбор на Централния съвет на ДСО “Торпедо” - София, съставен от спортисти от цялата страна. В него се състезаваха и други габровки”, отбелязва Вела Пенчева (на снимката), бъдещата и единствена национална състезателка от Габрово.
Божидара Попова, състезателка по баскетбол, лека атлетика, гимнастика, ски, отбелязва: ”Първият спорт, с който започнах да се занимавам, е баскетбол. Бях 9-годишна, сформирали бяха групи от деца, които водеха заниманията си на игрището на “Червено знаме”. Треньор беше Добрин Обретенов. По това време се бяха върнали момчетата от колежите и играта взе да става популярна. В гимназията имаше девически отбор, в който играеха Вела Пенчева, Мона Гатева и др. По това време не се гледаше височината на състезателките, а други качества – бързина, ловкост, точност на стрелбата. Нямаше го още високото спортно майсторство. На него започна да се държи, когато спортистите взеха да се готвят за олимпиадите. Тогава започна тясната им специализация”.
“Живеех до спортната площадка “Динамо” (района на Пощата в Габрово), където отборът на мъжете тренираше. Състезаваха се Васил Калпазанов, Минчо Минчев, Петър Родев, синовете на д-р Христова – Михаил и Николай, Петко Коларов, Петко Гатев и др. Ние им носехме топката. Докато те се събличаха, хвърляхме я в кошовете. После се сформира юношески отбор, в който започнахме да играем. Треньори ни бяха Иван Хубанов, Продан Кавалов, Добрин Обретенов. В 1959 г. се включих в отбора. По това време в Габрово дойде за треньор Писаров, бивш състезател на “Славия”. След него от София пристигна още един добър треньор – Христосков. За кратко време треньор ни беше и Папазов – бащата на наставника на “Левски” Тити Папазов. Създаде се добра основа за развитие на баскетбола. В Ученическата спортна школа (УСШ) за треньор бе привлечена Лиляна Трендафилова (на снимката). По-късно бяха назначени още Христос Паскалис, Младен Младенов, Христо Донков, Иван Драганов, Христо Попов. Шест треньора по баскетбол имаше в школата! 
През 1962 г. дружество “Балкан” се раздели на “Чардафон” и “Орловец”. Двата отбора играеха в “Б” група. Тя беше много силна. На площадката на “Динамо” просто не можеше да се влезе, когато се играеше среща. Съществуваше огромен интерес. Уреждаха се и международни срещи. В Габрово дойде националният отбор на Китай. Организира се турнир с участието на столичните “Славия” и “Локомотив”, “Тракия” - Пловдив”, отбелязва приживе в спомените си изявеният баскетболист и спортен деятел Христо Донков.  
С обявяване на Габрово за окръг през 1959 г. в града започва да действа Окръжна секция по баскетбол при Окръжния съвет на БСФС с председател - майор Никола Петров, зам.-председател - Петър Карафезов, секретар и председател на съдийската колегия – Иван Хубанов, завеждащ учебно-спортната работа – Добрин Обретенов, отговорник за спортния календар – Величко Лютаков, отговорник за деца и юноши – Васил Шкодров, отговорник на дисциплинарната комисия – Георги Миланов. 
В окръжното състезание за мъже 1959/60 г.  два отбора на габровски предприятия се класират достойно: “Георги Генев” – първо място, “Сърп и чук” – втори. Окръжният отбор на юношите се подсилва със състезатели от Габрово: Здравко Сименски и Костадин Гърдевски. 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Между двата коша

Към началото

Следвай ни