Владимир Явашев: Усеща се животът, който дават младите художници на Център "Кристо и Жан-Клод"

Топ новина! Margarita-Dorovska-i-Vladimir-Yavashev
Маргарита Доровска и Владимир Явашев
Център "Кристо и Жан-Клод" отвори врати от 6 до 8 октомври с тридневно събитие

Във втората вечер от тридневното събитие на Центъра "Кристо и Жан-Клод" за обръщение към гостите в Габрово пристигна Владимир Явашев, племенник на Кристо (син на по-големия брат на Кристо  – Анани Явашев). 
    Събитието бе част от програмата за отварянето на вратите на Центъра "Кристо и Жан-Клод" в сградата на бившия Техникум по текстил. 

cednter

Входът към Центъра е от изток - откъм спортните площадки. Бившият централен вход е затворен, засега


    „Много благодаря, че сме тук! Най-важното за този мащабен проект за резиденция за художници  е, че наистина се усеща животът на това място. Енергията, която младите хора вкарват в това място, наистина се усеща. Бъдещето е в тях, да бъдат свободни, да творят“, каза Владимир Явашев.
    Той цитира и Кристо Явашев. Когато Кристо е чел лекции и студентите са искали съвет от него, той отговарял: „Аз не съм никой, за да давам съвет на младите художници какво да правят.“
    Според Владимир Явашев най-важното за всеки млад творец е да бъде вглъбен в работата си, да е 24 часа зает с изкуството. Да си художник е начин на съществуване, важното е да се пребориш, да знаеш какво искаш да направиш. Важно е да се пребориш да имаш условията, за да твориш, каза той.

Stoyan Decvhev

Бикът на Стоян Дечев ще всява респект в подлеза до Автогарата


    Явашев посочи, че Центърът "Кристо и Жан-Клод" е единственият по рода си от такъв мащаб в България. Съществуването му е ключово за свободата на младите художници да творят.
    „Идеята за Центъра е много стара, вече на над 30 години, и вчера отворихме врати, но мисля, че процесът е стартирал. Вярвам, че вече няма връщане назад, и много се радваме, че с нас е и Владимир Явашев“, каза по време на събитието Маргарита Доровска, куратор и част от екипа на Център "Кристо и Жан-Клод" в Габрово.
    Програмата продължи и в неделя от 11:00 – 18:00 ч. с отворени врати в Център "Кристо и Жан-Клод", прожекция на филми, от 12:00 – 14:00 ч. отворени ателиета: Невена Екимова, RadLab Studio, Радоил Серафимов, Гергана Ранкъл, Деян Боев, Евгени Недев, Андреяна Дойкин, Драгомила Дойкин,  Галина Динева, Павел Църов/filthy rags и от 11:00 – 17:00 ч. с детски работилници: “Мастабата” и “Пейзаж-колаж”.
    Събитието започна на 6 октомври, петък, и продължава до 18:00 ч. на 8 октомври, неделя. Организира се от Община Габрово и Музея на хумора и сатирата с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България.
    Идеята за Центъра "Кристо и Жан-Клод" в Габрово се заражда в края на миналия век. На 14 януари 1992 година на страниците си габровският вестник “100 вести” предлага в града да се направи постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод. 
    Усилията в тази посока са продължени от сдружение “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово”, което с решение 113 от 19 юни 2008 г. на Габровския общински съвет получава подкрепа за инициативата си за създаване на център за изкуство на името на художника.
    С договор, сключен с Христо, Стефан и Анани Явашеви от 2013 г., Община Габрово получава дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод”. По инициатива на Сдружение “Нашето по-голямо Габрово” и Музея на хумора и сатирата през 2017 г. Общински съвет - Габрово отпуска сумата от 29 220 лв. за представяне на постерите от дарението в изложба. В резултат са реализирани изложбите “Роден в Габрово” и “Кристо и Жан-Клод. Проекти” в Музея на хумора и сатирата. Първата изложба, която разказва историята на семейство Явашеви в града и проследява първите стъпки в изкуството на малкия Христо, по-късно е представена и в София, в галерия "Кредо Бонум" през 2018 г., а през 2021 г. по време на “Опакованата Триумфална арка” нейна разширена версия със заглавие “Кристо. От Габрово до Триумфалната арка” е представена в Българския културен институт в Париж.

машини в център Кристо

Впечатляващите машини на Текстилния техникум бяха превърнати във вторични суровини от бившите стопани, няколкото оцелели съоръжения ще са част от бъдещи инсталации (Снимка: Цветомира Иванова)


    Изложбите предизвикват вниманието на обществеността, а в това време инициативната група, която работи за създаването на центъра, търси подходящо място за реализирането му. Спира се на затворения през 2009 г. текстилен техникум - заради връзката с изкуството на Кристо и Жан-Клод и исторически водещата за Габрово текстилна индустрия, заради високите и просторни производствени помещения, подходящи за представяне и създаване на изкуство и заради близостта с водещ културен институт в града - Музеят на хумора и сатирата, позволявайки концентрация на културни обекти и развитие на културен квартал на брега на река Янтра.
    През лятото на 2022 г. Общината получава техническа подкрепа от Европейската комисия в рамките на инициативата Нов европейски Баухас за институционално и бизнес планиране на Центъра и подготовка на архитектурен конкурс. В края на 2022 г. собствеността на сградата е прехвърлена от Министерство на образованието на Община Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни