Нови тъкачи съживяват чрез изкуство бившия Техникум по текстил в Габрово на 30 септември

Топ новина! artistichnata-avantyura-„Novi-t-kachi-za-Gabrovo“-e-izt-kana-v-umovete-i-s-rtsata-na-fotografa,-snimasch-izkustvoto-predi-da-e-izkustvo
Артистичната авантюра „Нови тъкачи за Габрово“ е изтъкана в умовете и сърцата на фотографа, снимащ изкуството преди да е изкуство
На 30 септември някогашната текстилна столица на България Габрово посреща микрофестивала „Нови тъкачи“, преплитащ концерти, визуално изкуство и диджей сет в многопластово артистично преживяване.

Събитието преобразява застиналата във времето производствена зала на втория етаж на бившия Техникум по текстил, а една от запазените тъкачни машини става част от декора.

Програмата започва в 20 ч. с магичния концерт на изявения джаз пианист, композитор и преподавател Теодор Петков-Тото, издал през 2021 г. авторския си дебютен албум. Веднага след него застъпва етно-джаз дуото Белева и Хаджигрудев, смело вплитащо звуците на гъдулка и контрабас. Заслугите са изцяло на майсторските пръсти на солистката на Оркестъра за народна музика на БНР Христина Белева и на все по-ярко присъстващия на родната джаз сцена музикант Васил Хаджигрудев, получил образованието си в Ротердам, Берлин и Малага.

В духа на приемственост и устойчивост изтъканата от джаз ритми вечер вплита за финал легендарното Балкантон винил парти на DJ Skill един от двигателите на българската хип-хоп и винил култура.

Наред с музикалната програма, публиката има възможност да се потопи в митичния свят на художничката Невена Екимова, изтъкан от текстилни скулптури, създадени от рециклирани материали.

Артистичната авантюра „Нови тъкачи за Габрово“ е изтъкана в умовете и сърцата на фотографа, снимащ изкуството преди да е изкуство, Росина Пенчева и музиканта, правещ концерти там, където ги няма Васил Хаджигрудев.

невена

За нас създаването на неочаквано свежа обстановка и неповторимо преживяване е ключът както към ангажирането на нови публики, така и към вплитането на изкуство, архитектурно наследство и екология в естествената тъкан на Габрово.“, споделят Пенчева и Хаджигрудев. „Такъв е случаят и с текущия процес по превръщането на бившето текстилно училище в Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод”, носещо името на световния габровец Христо Явашев”, допълват организаторите.

 

Културната програма на микрофестивала „Нови тъкачи за Габрово“ е селектирана и продуцирана от родената в Габрово Росина Пенчева през инициираната от нея платформа Capturing Creativity. През последните 10 години Пенчева е позната предимно с авторските си документални фотографски проекти зад кулисите, а сега разширява своето поле на изява с продуциране и организиране на събития в областта на културата.

Входът за целия фестивал „Нови тъкачи за Габрово“ е безплатен, а партньори на инициативата са намиращите се в Габрово Музей на хумора и сатирата, бъдещият Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и „Регионално депо за неопасни отпадъци“, както и платформата „Аларма пънк джаз“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура“ 2023 на Община Габрово и програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации” 2022 на Национален фонд „Култура“.

Идентичността на събитието е дело на Ивайло Николов и Иван Хадживеликов за платформата Stretch.

Повече детайли за програмата ще откриете в събитието във Фейсбук на https://fb.me/e/1boC3igtu

---

Информация за артистите и организаторите

 

Теодор Петков-Тото е пианист, композитор и преподавател, издал през 2021 г. авторския си дебют Bake A Biscuit, отдаващ почит към великите майстори на би-боп ерата на джаза. Новият майстор, работил неведнъж в габровския регион – съвсем нагледно, буквално с двете си ръце, ще зададе от своя „стан“ ритъма и хармонията на втората част от програма „Нови тъкачи за Габрово“.

Белева & Хаджигрудев е дуетът гъдулка и контрабас на солистката на Оркестъра за народна музика на БНР Христина Белева и Васил Хаджигрудев – един от най-активните ни джаз майстори, учил занаята си в Ротердам, Берлин и Малага. Смело локализирания прочит на класическото дуо цигулка-контрабас дебютира официално преди две години с тяхното EP „Трикоп“. Освен него, в сградата на бъдещия Център за съвременно изкуство ще звучат и някои от най-новите им композиции.

DJ Skill – Стефан Колев е тракийски майстор от Пловдив, за когото отдавна няма тайни в тъкането на два грамофона. Ако следите нишката на винил културата у нас, знаете, че този псевдоним не е никак случаен и зад него стои един от основните ѝ двигатели у нас. Във финала на нашата програма, неговият подпис гарантира единствено и само забава категория първо качество, вдъхновена от старите майстори на българската естрадна музика. Носете си обувките за танци.

Добре познатата габровка Невена Екимова е артист, чието око не се плаши, а вероятно една от причините е артистично-академичната ѝ закалка в Норвегия, Исландия и Швеция. Енергийно-ефективните ѝ скулптури с материали втора ръка са генетичната гаранция за регионална свързаност и релевантност. Няколко от най-въздействащите ѝ творби са специалните гости в музикалното приключение „Нови тъкачи за Габрово“.

Росина Пенчева (Capturing Creativity)

Визуален артист, който преди 10 години намира призванието си в повдигането на завесата за по-широката публика, показвайки във фотографиите си творческите процеси зад кулисите. Майстори и артисти, занаяти и изкуства – всички те ѝ доверяват близостта и тайните си, за да бъдат уловени същинските интимни велики творчески моменти. Освен фотографията, в Capturing Creativity тя вече втъкава и по-широк спектър проекти, като „Нови тъкачи за Габрово“, чийто основен двигател и идеолог е тя, е прекрасна мостра за това.

 

Васил Хаджигрудев

Буквално музикална манифактура, Хаджигрудев е замесен в десетки музикални проекти в София, страната и региона. В „Нови тъкачи“обаче той е не просто музикант, а музикален директор на програмата, тъй като един от многото му таланти е и правенето на концерти в нестандартни среди. Класическа негова мостра от този тип е „Хилок карнивал“ в Пловдив през 2019 г., когато няколко джаз проекта озвучиха нестандартни локации като битака и гарата. Последната „сцена“ явно му е любима, защото през 2022 г. басът на Хаджигрудев тъка и в подлеза на Софийска централна ЖП гара.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни