Напусна ни европейският шампион по футбол Тодор Тодоров

Топ новина! Todor-Todorov,-vtoriyat-otlyavo,-s-ekipa-na--Yantra-
Тодор Тодоров, вторият отляво, с екипа на "Янтра"

Отиде си още един голям и обичан габровски футболист и треньор. На 64 години почина майсторът на спорта Тодор Тодоров.

Сърцатият бранител е роден на 17 август 1955 година в село Германово, Русенско, но още като малък се мести със семейството си в Габрово. За футбола го открива Стефан Датков и впоследствие преминава през всички гарнитури на „Чардафон-Орловец“. Още невлязъл в старшата възраст, е привлечен в мъжкия отбор на клуба, който по това време се състезава в „А“ група.

Само на 17 години, Тодоров се изправя в битка със звезди на родния футбол като Динко Дерменджиев, Петър Жеков, Георги Тодоров, Петко Петков и др. През 1974 година Тодоров е част от юношеския национален отбор на страната, който печели европейско злато на финалите в Малмьо, Швеция. В битката за шампионската титла България побеждава Югославия с 1:0 с попадение на Красимир Манолов, а головият пас е именно на Тодор Тодоров.
По време на военната служба е привлечен от отбора на „Славия“, в който негови съотборници са Андрей Желязков, Чавдар Цветков, Боби Григоров, Милчо Евтимов, Костас Исакидис, Иван Илиев и т. н.
Въпреки че „белите“ настояват да остане при тях, сърцето тегли талантливия бранител към Габрово и той отново облича екипа на местния отбор. Впоследствие футболният му път преминава и през съставите на „Ботев“ (Враца) и „Светкавица“ (Търговище). В кариерата си има изиграни над 450 шампионатни мача, от които над 100 в „А“ група.
Тодоров е работил и като треньор на представителния отбор на града. Неговото име се свързва със спечелената Купа на Аматьорската лига през 2002 година и влизането на отбора в „Б“ група.
Отиде си един добър, чист и сърдечен човек.

Преди по-малко от седмица "100 вести" качи в сайта си интервюто с Тодор Тодоров, дадено миналата година във връзка със "100 години габровски футбол". Мислите на шампиона на - https://www.stovesti.info/todor-todorov-futbolat-mozhe-da-te-izdigne-do-nebesata-i-da-te-smachka-za-mig-10861.html

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2020-05-11 21:28:43

    Бог да го прости!

  1. Още от Футбол

Към началото

Следвай ни