Габрово стана част от концерна Фесто

Топ новина! Preryazvane-lentata-na-noviya-ofis
Прерязване лентата на новия офис
Екипът в Габрово, който е към Техническия инженерен център в България, ще допринесе за изграждане на най-големия технологичен хъб на Festo извън Германия

Вчера в бизнес сградата на ул. "Дунав" 5 тържествено беше открит най-новият офис на Фесто Производство ЕООД. На събитието присъстваха д-р Волфганг Шперлинг – ръководител на департамента Electric Automation на Festo, Калин Добрев – управител на Festo в България; Кристиян Дилов – ръководител на Технически инженерен център на Festo в България, областният управител Мария Башева, ректорът на Технически университет – Габрово проф. Железаров, представители на Община Габрово, ръководители на гимназии и други. На откриването присъства и изпълнителният директор на “Сиентиа” АД Цветелина Стоянова. “Сиентиа” е инвеститорът на двете бизнес сгради на ул. "Дунав" край Янтра. Припомняма, че това е първата за Габрово инвестия клас А, а "Фесто" са първият офис в бизнес комплекса.

Целият екип на офиса в Габрово заедно с д-р Волфганг Шперлинг, Калин Добрев и Кристиян Дилов 


Защо Фесто инвестира в Габрово?
Във връзка със стратегическото разширение на компетентностите на компанията в България през 2022 година Festo присъедини към Техническия инженерен център (ТИЦ) екип от Габрово.
В офиса в Габрово работят 14 висококвалифицирани служители в няколко направления:
• Развой на софтуер - разработва фърмуер за контролери за сервозадвижвания с фокус върху функционалната безопасност. Софтуерна платформа за високопроизводителните контролери за автоматизация на процеси, заедно с конфигурационен и диагностичен програмен пакет на Festo подпомага индустриалните клиенти в процеса на изграждане на сложни и високотехнологични индустриални решения
• Разработка на хардуер – в сътрудничество с инженерния състав на Festo в Германия се разработват и сертифицират схемотехничните решения за контролери за серводвигатели и захранващи модули за тях, извършва се и проверка на готовите решения с цел да отговарят на най-високите изисквания за безопасност;
• Автоматизирани тестове – създава изпитващ софтуер за сервозадвижвания, засяга се и темата за индустриална комуникация между тях и останалите компоненти в интегрираните решения за автоматизация;
• Звено от експерти – подпомага инженерната дейност в посока управление на промените и данните, свързани с развойния процес с цел максимална ефективност
Новият офис е разположен на площ от 325 кв. метра. В него са обособени две лаборатории за функционални и комуникационни тестове и за разработка на хардуер.
Инвестицията възлиза на над 220 000 лв. Още тази година се предвижда удвояване на площите, както и увеличаване на работните места.

Д-р Шперлинг представи Festo в контекста на Индустрия 4.0 – съчетанието между автоматизация и тенденции в софтуера, изкуствения интелект и облачните технологии... нещата, които имат огромно въздействие върху производствата и индустрията.

Калин Добрев оцени високо позитивизма на Габрово, високия професионализъм на екипа и сподели, че изключително се радва на новия център на Фесто. Макар да идва в Габрово за първи път, каза, че си спомня за "една жълта книжка с габровски шеги".

Проф. Железаров пожела много успешни бизнес проекти на Фесто и добро партньорство между Фесто Производство ЕООД и Университета. Изрази и благодарности за лабораторията, която Фесто ще дари на ТУ – Габрово

  "Благодаря Ви, че избрахте Габрово за следваща спирка към Вашия успех", каза областният управител Мария Башева към представителите на Фесто. Башева също е инженер по образование.

Д-р инж. Десислава Колева Отдел „Проекти и икономическо развитие“ в Община Габрово подарява картина за офиса на ръководителя на екипа Красимир Гичев. 


Като част от Техническия инженерен център в България, екипът в Габрово ще допринесе за изграждане на най-големия технологичен хъб на Festo извън Германия – движеща сила и импулс за развитие на новите технологии и процеси за всички индустриални сегменти.
Техническият инженерен център в България е обособен през 2018 г. От 30 човека в началото той нараства до 120 през 2023 г., като през следващите е планирано значително увеличаване на инженерния състав.
Основните технологични и продуктови отговорности са: Сензори; Сервомотори; Насищане на печатни платки; Продуктов софтуер; Роботика; Разработка на кабели.
С направените инвестиции в областта на автоматизиращата техника, индустриалния инженеринг и разработката на иновативни решения, Festo ще допринесе за привличане и задържане на професионалисти и млади таланти, както и за утвърждаване на региона и страната като технологично инвестиционна дестинация.
През тази година Festo в България ще инвестира над 20 млн. евро за най-модерно и високотехнологично производство за електроника и електрически задвижвания, както и за софтуер за проследимост и управление на наличности.
Инвестиция на същата стойност е направена и  миналата година за модернизиране на производствените площи и разширение на специализиран склад за съхранение на електронни компоненти.
Реализирани са и няколко проекта, свързани със закупуване на зелена енергия и изграждане на фотоволтаична система и LED осветление, което е още една стъпка за постигане на нулев въглероден отпечатък.
През 2024 г. Фесто Производство ще открие и напълно оборудвана Лаборатория по автоматизация в Технически университет – Габрово на стойност над 20 хил. лева. Тя ще бъде оборудвана с учебни установки, симулиращи функцията на автоматизирана производствена линия, изградени изцяло с компоненти на Festo.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни