Второ изложение на паднали рога от благороден елен се състоя в парк Градище

ZHivko-ZHekov-i-Svetla-Zareva
Живко Жеков и Светла Зарева
Показаните рога са на над 70% от запасите на благородния елен на територията на Габрово

Организатор и инициатор на изложението е ловецът и горски специалист Живко Жеков, член на Ловно-рибарска дружинка "Жълтеш" към габровското ловно-рибарско сдружение.
Благодарение на неговите усилия, по примера на ловни стопанства, Габрово – единствен сред ловните сдружения в страната, за втора поредна година става средище на паднали рога на благороден елен, които се събират, за да се проследят трофейните качества на вида в района. 
За да видят всичко това на 21 април в парка „Градище“ край града бяха дошли главният експерт „Ловно и рибно стопанство“ в Регионална дирекция по горите – В. Търново инж. Светла Зарева, ловни и горски специалисти от ловни стопанства в Свищов, Черни Лом, Бяла, Троян, много ловци и др. На поляната бяха подредени общо 408 броя паднали рога на благороден елен, от които двойките рога бяха на над 200 елена, пресните са 300 рога на 150 елена. „За съжаление, много от трофейните рога на зрели животни благороден елен, които бяхме събрали и показали миналата година, през тази на над десет елена не бяха открити“ – сподели Живко.  

 

Най-гледаните трофеи

Първоначално той и още няколко момчета само, обикалят горите, за да събират паднали рога.
– Супер доволен съм. Рогата, които виждаме, са на над 70% от запасите на благородния елен на територията на Габрово. В събирането им се включиха 7 ловни дружинки - това са подбалканските дружинки, към ловното сдружение в Габрово. Самото начало беше много трудно. Но да събера всички момчета като мене, да дойдат и да покажат какво са намерили, да се видят какви са трофейните стойности на елена, какъв им е генът – това беше изключително трудно да го направя преди 2 – 3 години. И още. За съжаление, на поляната не присъстваха рога, които са намерени. Вярвам, че догодина същите момчета, които не са показали рогата днес, следващата година ще са тук– каза Живко Жеков. 

 Живко, Преслав и баща му Ивайло

Сред най-гледаните трофеи бяха тези, на Преслав Петков – най-младият участник в събирането на паднали рога, когото баща му Ивайло Петков – ловец в дружинка Драгановци, води в гората да правят хранилки и да подхранват дивеча от малък, зареждат стървилища за хищници. „Татко вземи бележки и заедно ходим за хищници. Много е вълнуващо да видиш диво животно“ – каза Преслав, който се кани догодина, като навърши 18 г., веднага да влезе в курс за млади ловци.
– Нататък изложенията могат да стават професионални – да бъдат отличени най-тежките рога, които са събрани, да се премерят розетките, които са най-големи, от кой район са. Това може да стане с общи усилия. Благодаря на Живко за усилията и затова че има последователи. Много от ловците се притесняват – непознавайки достатъчно добре нормативната уредба, че ако не покажат събраните от тях паднали рога, ще бъдат санкционирани. Нека знаят, че нормативно е посочено, че всеки, който намери паднали рога и иска да стане техен притежател, отива в Държавно горско стопанство и плаща такса, определена с постановление, която към момента е по 1.50 лв. на килограм. Така те ще узаконят трофеите, а притежават ли такъм документ, те ще могат да извършват търговия на еленови рога – обясни инж. Светла Зарева.
Участниците, тоест, събирачите на паднали рога на благороден елен, получиха поощрителни интересни награди осигурени от спонсори, а за тези, които за първи път се включват в инициативата, получиха и книгата на проф. Нино Нинов „Ловните трофеи и тяхната оценка“. 
На изложението имаше и фото изложба на двама габровци, любители фотографи на дивата природа Иво Димитров и Иван Иванов. 
„Любовта към природата ни закарва в гората всеки път. Не печелим пари от това. Правим го заради удоволствието да сме в гората. Това е един начин да отнесеш частица от природата в къщи без да й навредиш“ - каза Иво Димитров. 
„Снимките на благороден елен са по време на неговото сватбуване, когато той по-трудно ни улавя. В останалото време ни надушват преди да ги видим. Когато имаме секунди за реакция, тогава стават най-хубавите кадри. Фотографията запечатва мигове в природата и нашето удоволствие е, когато успеем да я задържим за част от секундата в кадър.“ – каза Иван Иванов

Фотографите на дива природа Иван Иванов и Иво Димитров

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни