Няма установени случаи на птичи грип и африканска чума по свинете в община Трявна

Епизоотичната ситуация остава усложнена поради установени огнища на заболяването в региона 

Собствениците на птици тип „заден двор“ все още нямат право да пускат животните на открито във връзка с разпространението на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип) в региона и издадена Заповед по този повод. Това стана ясно по време на последното заседание на Общинската епизоотична комисия, която се проведе в навечерието на коледно-новогодишните празници. Същото бе открито от председателят и заместник-кмет на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова и събра представители на Областна дирекция по безопасност на храните – гр. Габрово, РУ на МВР – гр. Трявна, РСПБЗН – гр. Трявна, общински експерти, кметски наместници, ветеринарни лекари.

Към момента установени случаи на птичи грип и африканска чума по свинете на територията на Община Трявна няма. От ОДБХ – гр. Габрово, обаче, подчертаха, че епизоотичната обстановка в региона остава усложнена и е важно да се знае, че Инфлуенца авиум е изключително опасно заболяване, което се предава и по хората.

„Инфлуенца авиум или т.нар. птичи грип ще има всяка зима, като по нашите ширини се внася основно от прелетните птици. Чрез кметските наместници, сайтовете на общините и наличните информационни канали е важно собствениците да бъдат уведомени, че е възможно да се появи заболяване, съответно и смъртност по животните, за което Областната дирекция по безопасност на храните – гр. Габрово трябва да бъде незабавно уведомена“, информираха от ОДБХ по време на провелото се заседание.

Провеждането на пазари и продажбата на животински продукти, както и провеждането на изложби на птици, до изтичане на 30 дни от ликвидиране на последното установено огнище или до отмяна на издадената на национално ниво Заповед от Министерство на земеделието и храните все още остават забранени. От животински произход на тревненския Кооперативен пазар е разрешена само продажбата на пчелен мед.

Ловците и служителите от Държавни горски и ловни стопанства при провеждане на ловни излети и/или изпълнение на служебните си ангажименти са задължени да извършват претърсване за мъртви птици, като при установяването на такива трябва да ги изпратят в ОДБХ за извършване на анализ относно Инфлуенца авиум. При вземането и опаковането на птицата трябва да се спазват правила за биосигурност – да се работи с ръкавици и маска. Вниманието около птицевъдните ферми също се засилва, стана ясно още по време на провелото се заседание на Общинската епизоотична комисия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Трявна

Към началото

Следвай ни