Екскурзия в АЕК „Етъра”

<p> Всяка година в АЕК „Етъра” Габрово се провежда панаир на
Екскурзия в АЕК „Етъра”

 Всяка година в АЕК „Етъра” Габрово се провежда панаир на традиционните занаяти. През тази година той е посветен на тема „Световен ден

Автор: Цанка Одажийска
            Всяка година в АЕК „Етъра” Габрово се провежда панаир на традиционните занаяти. През тази година той е посветен на тема „Световен ден на плетивото”. „Етъра” е първият по рода си музей на открито, създаден на 07.09.1964 г. от Лазар Дошков. Целта му е да запази и съхрани развитието и популяризирането на традиционните занаятчийски производства и домашни занаяти.
            Членовете на клуба на инвалидите в Габрово, водени от координаторката на Р.Организация Кристина Кулева и организаторките Надежда Кръстева и Нели Петрова посетиха комплекса, за да се запознаят със стопанското минало на Габрово, да се върнат назад в миналото. В музея останаха възхитени от красивите плетива на една кука, на две куки, изплетени от сръчните българки.
            Обхождайки комплекса, екскурзиантите посетиха и билкопродавницата и си купиха нужните за заболяванията им билки, шекерджийницата, от която си купиха по нещичко да се подсладят. На открито наблюдаваха плетивото, бакържийството, ножарството, сарачеството, тъкачеството. Интересна беше и изложбата на грънчарството, ножарството и др. Голяма атракция беше и Водното колело, а от фурната се разнасяше мирис на топъл хляб и всички опитаха от вкусните гевречета.
        След разходката по калдъръмените улички и мостчета се отмориха под сянката на пейките и с чашка кафе или сок се почустваха освежени и ободрени. Координаторката снимаше неспирно да съхрани приятните минути, прекарани в това красиво и приятно кътче на родния Габровски балкан. Усмихнати и щастливи, хората се прибраха с обещанието на организаторките, че още много такива екскурзии ги очакват в бъдеще.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни