Членове на Дружеството на инвалидите станаха куратори на изложба в Музея на хумора

Водеща! -Na-otkrivaneto-na-izlozhbata-uchastva-vokalna-grupa-„Nadezhda“-s-r-kovoditel-Stefka-Karapeneva-
На откриването на изложбата участва вокална група „Надежда“ с ръководител Стефка Карапенева
Събитието се реализира в рамките на проект „Адресът на сатирата - създаване съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането й в реновирани пространства в музея“

    Музеят „Дом на хумора и сатирата“ откри изложба, която e съвместен проект на музея и Дружество на инвалидите - Габрово. Нещо различно, защото хора, които обикновено са гости на музея, в случая представители на Дружеството на инвалидите - Габрово, са имали възможност да посетят фонда на музея. И от неговата съкровищница да изберат това, което  искат да бъде показано в изложба „Хуморът и сатирата през очите на габровци“ в една от залите на музея. 
    „Може би след 7 или 8 срещи с тях в периода септември - ноеври успяхме да избистрим концепцията, да подберем творбите за бъдещата изложба. Междувременно ремонтът, който бе започнат на третия етаж приключи. И това е първата изложба, която се открива в това обновено пространство. 
    Целта на отварянето на музея към публиката е да разшири диалога с местната общност. Експозициите да се превърнат в още по-гостоприемни и достъпни за габровци и в същото време обогатяване на музейната програма  с идеи и креативност, чрез които участниците представят себе си и своя коментар за културното наследство на габровския хумор и сатира.
    Напролет след края на април тук на третия етаж предстои да открием и друга изложба, която ще бъде постоянна. И още по-хубавото е, че също  на етажа ще отвори врати и библиотеката с читалня, затворени от няколко години. Предстоят да бъдат организирни много събития. Всички те ще бъдат неизчерпаем източник за всеки, който се интересува от хумор, сатира и изкуство“, отбеляза Светлана Михайлова, „Връзки с обществеността“ в музея. 
    Богатият опит на партньорите от Норвежкия университет за зелено развитие Hogskulen for Gron Utvikling дава добра основа за превръщане на гражданите от пасивно възприемащи музейния разказ в „създатели“ чрез изкуството на едни по-различни и вдъхновени от опита на общността истории.     „Изборът и представянето на тази изложба е добра основа за разработване на практически модел за работа с различни групи от обществото, в това число и общности в неравностойно положение - процес, който води към тяхното приобщаване и превръщане в пряк участник в дейността на нашите музейни институции“, изтъкна зам.-директорът Нела Рачевец.
    Активни участници в курирането са: Васил Грънчаров, Дафина Берова, Красиана Любенова, Нейко камбуров, Нина Димитрова, Пенка Гатева, Станка Ангелова, Теменуга Цонева. 
    Подкрепени от екипа на музея: Димка Колева, Драгомила Дойкин, Ивелина Ангелова, Светлана Михайлова. Кансултант: Цветелина Христова, изследовател в областта на дигиталните технологии. 
    С опит в неформалното образование и работа с общности, преподавател в департамента „Изкуства, медии и технологии“ към университета в Саутхамптън. Методолози: Йохан Барстад и Рис Евънс, преподаватели в Норвежкия университет за зелено развитие Hogskulen for Gron Utvikling - партньор на музея по проекта.
    На откриването на изложбата участва вокална група „Надежда“ с ръководител Стефка Карапенева към Дружество на инвалидете - Габрово. 
    В програмата прозвучаха обичаните с габровски хумор: „Песен за пестила“, „Песен за бабите“, „Песен за габровските калдъръм кокони“, „Габрово столица прочута“ и други.
    Събитието се реализира в рамките на проект „Адресът на сатирата - създаване съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането й в реновирани пространства в музея“, финансиран по програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, съфинансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021.  
    Изложбата ще бъде на вниманието на посетителите до март 2024 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото

Следвай ни