Министерството на младежта и спорта отличи най-добрите спортисти за 2023 г.

Водеща! Obscho-84-sportni-zhurnalisti-ot-natsionalni-i-regionalni-medii-glasuvaha-v-anketata
Общо 84 спортни журналисти от национални и регионални медии гласуваха в анкетата
Християн Стоянов е сред наградените

Министерството на младежта и спорта и български спортен тотализатор отличиха най-добрите спортисти на България за изминалата година на церемонията „Спортната слава на България 2023“. 
    Сред отличените беше и параатлетът от Габрово Християн Стоянов.
    Награждаването се проведе в тренировъчната зала на "Арена София".         Специален гост на събитието беше премиерът Николай Денков, който се обърна към спортистите с думите: "Ние политиците, българските граждани, ви се възхищаваме и ще ви подкрепяме. Имате министър, който се чувства един от вас и прави всичко възможно да ви помага. Годината е олимпийска, стискаме палци, но преди това ще направим всичко възможно да ви подкрепим".                  Премиерът връчи и първата от наградите. Тя бе за ансамбъла по художествена гимнастика. Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова бяха отличени за абсолютна европейска титла в многобоя. След това дойде ред и на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, който отличи състезателките в индивидуалното класиране -  Боряна Калейн (абсолютна европейска шампионка в многобоя) и Стилияна Николова (бронзов медал в многобоя),
Награди получиха още: борците Едмонд Назарян, както Кирил Милов, Семьон Новиков, Юлияна Янева, Биляна Дудова, Микяй Наим, Георги Вангелов и Евелина Николова, състезателите по бокс Станимира Петрова, Светлана Каменова, Хавиер Ибаниес и Йордан Морехон.

Християн Стоянов
Отличени бяха Кирил Киров (спортна стрелба, Карлос Насар и Иван Димов (вдигане на тежести), Калина Бояджиева (таекуондо), Йоана Илиева (фехтовка) и Стефани Стоева и Габриела Стоева (бадминтон). Специални награди получиха и параолимпийците, спортистите с увреждания Християн Стоянов и Ружди Ружди. Те им бяха връчени от легендата на българската лека атлетика Йорданка Благоева. Тя е носителка на сребърен и бронзов олимпийски медали от игрите през 1972 и през 1976 г., европейска шампионка е в зала през 1972 г. и е първата българска състезателка, поставила световен рекорд в леката атлетика
Всички отличени спортисти са завоювали медали на световни и европейски първенства по олимпийски и параолимпийски дисциплини и категории през изминалата 2023-а година. По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златен, сребърен или бронзов медал ще бъде и премиран от Българския спортен тотализатор. За целта са осигурени средства в размер на 110 000 лева.
За изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб бяха раздадени три награди - на Григор Димитров, на спортист №1 на България Александър Везенков, както и на националния отбор по шахмат за жени в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, който стана европейски шампион. Поредната награда за Везенков за пореден път бе получена от президента на БФ "Баскетбол", тревненеца Георги Глушков - първият баскетболист от Източна Европа, пробил в НБА.
Световният и европейски шампион по плуване при юношите Петър Мицин спечели отличието за най-добър млад спортист на България за 2023 година.
Общо 84 спортни журналисти от национални и регионални медии гласуваха в анкетата, която за 12-а година се организира от единствения сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg и включва спортисти до 19 години, отбор номер 1 и треньор номер 1 при подрастващите. Гласове в допитването получиха общо 47 спортисти, шест отбора и шестима треньори на подрастващи.
"100 вести" вече писа, че в края на миналата година габровският супер талант в леката атлетика Християн Стоянов, който се състезава за СЛАК „Дунав“-Русе, беше удостоен с отличието за Спортист №1 на България при хората с увреждания. Възпитаникът на треньора Евгени Игнатов спечели приза за 2023 година, след като за втори път в кариерата си триумфира със световното злато в бягането на 1500 м, категория T46. Шампионатът на планетата се проведе в Париж, където през тази година ще бъдат и Параолимпийските игри. 
Габровският атлет събра 430 точки за първото място в класацията. В топ 5 попаднаха още Ружди Ружди (лека атлетика) с 290 точки, Георги Пеев (алпинизъм/плуване) и Георги Иванов (баскетбол) с по 70 точки и Александър Асенов (лека атлетика) с 50 точки. Наградата тогава получи треньорът Евгени Игнатов, тъй като Християн бе на подготвителен лагер. Габровецът обаче изпрати специално видео обръщение, с което благодари за гласуваното доверие от страна на спортните журналисти и изрази увереност, че и 2024-та ще бъде успешна за него и българските спортисти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Лека атлетика

Към началото

Следвай ни