Сашо Стоянов - европейски шампион

Топ новина! <p>Александър Стоянов не спира да жъне победи и да носи
Сашо Стоянов - европейски шам

Александър Стоянов не спира да жъне победи и да носи престиж на Габрово. Състезателят на карате клуб „Янтра“ спечели първата си европейска титла индивидуално по Шотокан карате-до!

Четвъртият шампионат на стария континент по традиция се проведе в унгарския град Егер. Сашо, който преди две седмици стана на 18, участва в нова възрастова група - тази на младежите до 21 години, и в нова категория - +75 килограма. Габровският боец изигра три срещи по пътя към златото, като още в първата му се наложи да се изправи срещу миналогодишния европейски шампион Виталий Спину (Молдова). Молдовецът първи взе вазари в срещата и поведе с 0:1, но Сашо демонстрира здрава психика, направи обрат и спечели двубоя с 2:1, като показа явно на конкурентите си с кого трябва да се съобразяват вече в категорията. На полуфинала Стоянов надигра с 2:0 състезател от Латвия, а в мача за златото беше още по-убедителен и спечели с ипон (директна победа) срещу съперник от Румъния.
Това е трето европейско злато за откритието на треньора Владимир Вътев до момента. Първите две обаче Сашо извоюва от отборната надпревара при момчетата до 15 години, през 2009-та и  2011-та отново в Егер.
Миналата година състезателят на КК „Янтра“ стана вицешампион индивидуално при юношите до 18 години, в категория + 70 килограма, а през тази покори и най-високото стъпало. Той има в колекцията си и едно бронзово отличие от отборната надпревара на кумите при юношите до 18 години през 2012 г. в Букурещ. От световни първенства до момента Сашо има общо осем медала - 5 златни (4 индивидуално и 1 отборно), 2 сребърни (индивидуално) и 1 бронзов (отборно).
„Всяко едно отличие ми носи удовлетворение и задоволство от една добре свършена работа. И тази година състезанието беше много оспорвано и традиционно силно, а аз имах тръпката от това, че бях в нова възрастова група и категория. След победата, която постигнах на старта срещу вече бившия шампион в категорията, нататък беше лесно. Щастлив съм. Искам за пореден път да изкажа огромната си благодарност към моето семейството, което ме подкрепя невероятно, на приятелката ми и, разбира се, на треньора Владимир Вътев“, сподели новият европейски шампион.
Следващото голямо изпитание за Сашо и останалите български национали е Световното първенство в Полша, което ще се проведе през месец октомври.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни