Антоан Згрипаров: “Да, назначението ми в „Плод-зеленчук” е политическо, но за да свърша това, което 20 години не е направено”

<p>Преди десетина дни областният лидер на СДС Антоан Згрипаров попадна
Антоан Згрипаров: “Да, назначе

Преди десетина дни областният лидер на СДС Антоан Згрипаров попадна в полезрението на местните и национални медии заради назначението му за управител на габровската фирма „Плод-зеленчук“ ЕООД, правоприемник на регионалния „Булгарплод“. Заповедта му е под

Антоан Згрипаров е от Асеновград, завършил е НСА, има сребърен медал от световно първенство по борба свободен стил за юноши през 1986 г. От години живее и развива туристически бизнес в Трявна. Защо един човек, който има бизнес, приема да ръководи фирма, която почти не развива дейност и габровци бяха забравили, съзнавайки, че назначението му ще бъде определено като политическо. Коментар по темата за „100 вести“ лично от Антоан Згрипаров.

- Г-н Згрипаров, как ще коментирате определението „политическо назначение“?
- Не може един човек да назначи враговете си в собствената си къща. Няма как да стане! Ако искаш да се провалиш, направи това нещо и провалът е сигурен. Аз съм на 47 години и никога досега не съм бил назначаван, по никакъв повод. През всичките тези години съм работил в моите фирми.
Аз имам бизнес, който прехвърлих, за да изпълня задачата, която ми възложи министър Божидар Лукарски, който е и председател на СДС, а аз съм областен председател на партията, член съм на НС на СДС. Да! Назначението ми за управител на „Плод-зеленчук“ е политическо, но аз не виждам нищо лошо в това. Приемам го като ангажимент, като отговорност, която нося към партията, към избирателите, към реформите, които трябва да се направят. Съвсем естествено е екипът на един министър да е от хора, на които има доверие и може да търси отговорност.
Аз съм назначен за управител на „Плод-зеленчук“, за да направя това, което не е направено през последните 20 години.
- Какви са Вашите задачи като управител на „Плод-зеленчук“?
- Дружеството е със 100% държавно участие и моята задача е да го укрепя и да събера вземанията.

 


В КТБ има едни 150 хиляди лева, които са блокирани и предишният управител не си е мръднал пръста, за да задвижи процесите тези пари да бъдат върнати. Те влизат в гарантирания от закона минимум от 156 хиляди лева.
На моето запитване синдиците на банката отговориха, че парите били с преференциална лихва и в момента не можели да ми ги възстановят. Парите в тази банка са вложени след проведен конкурс. Всички държавни предприятия са длъжни да направят конкурс за банката, която ще ги обслужва, и банка КТБ е спечелила този конкурс и ние нямаме никаква преференция, което означава, че трябва да ни възстановят парите, но чрез съда.
Аз съм завел дело, направил съм първите стъпки - наел съм адвокат, на министър Лукарски съм изпратил становище и чакам резолюция от министъра за продължаване на процедурите.
- Какво заварихте в това предприятие? Как се е развивало – според мен по-изненадващо в Габрово беше не толкова Вашето политическо назначаване – такива винаги е имало, а съществуването на „Плод-зеленчук“?
- Причината тази фирма да е все още държавна са две неуспешни приватизации. Това ми разказа главната счетоводителка, която 51 години работи в това предприятие, което през годините е имало сериозна дейност, произвеждало е, но сега няма производство.
Първата приватизация се печели от известна фирма за месопреработване, а на второ - от габровска фирма, която обжалва процедурата. Делата се точат с години. През това време изтича давността на оценката, която е 300 хиляди лева. Определя се нова оценка, която вече е 2 милиона лева.
Насрочена е нова приватизация при новата оценка, но започват нови дела, защото още не са приключили първите. И се получава едно блокиране за нови приватизационни процедури, затова дори не сме в списъка за приватизация за тази година.
- Какво още констатирахте в „Плод-зеленчук“?
- Направих счетоводен одит, за да видя какво е финансовото състояние на дружеството, какви документи получавам.
Първите стъпки, които направих, е да се справя с един наш магазин, който се намираше в едни бараки. В него се продаваше през един прозорец. За мен е неприемливо в XXI век да се продава през прозорец от продавачка, която стои вътре с ушанка.
Финансовият одит показа още, че този магазин носи 6 хиляди лева загуба на година на дружеството.
- Но това звучи абсурдно, вместо да носи печалба, макар и малка, магазинът генерира загуби!?
- Така е, но вече сме на печалба, защото спрях тази дейност. Но има и още нещо, с което вече приключих. Дружеството разполага с три автомобила, които от 20 години са спрени от движение, но през цялото това време те стоят на плаца. А така наречената директорска „Лада“ стоеше зазидана в една от канцелариите. И през всичките тези 20 години са плащани данъци на тези коли, които са от 1972-1973 година.
Доказателство за това от колко години не се използват е един огромен храст, който беше пораснал върху УАЗ-ката. Те стояха зад бензиностанцията „Шел“ - един тотално изгнил камион, УАЗ-ката и директорската „Лада“.
- И какво стана с тези коли? И какви данъци са плащани за тях?
- По 100 лв., но в това влиза овехтяването на автомобилите – все пак те от 20 години са спрени от движение. Но в първите години данъците са били много по-високи.
- А какви са приходите от имотите, които дружеството е отдавало под наем?
- Само ще Ви кажа, че след разговори с всеки наемател съм увеличил наемите с 660 леве на месец. Остава ми още един да убедя. Представете си колко ниски са били наемите, за да ги повиша с 660 лева - става дума за три от обектите. Но ние имаме още един до „Странноприемницата“, който стои от 20 години неизползван. В момента вече подготвяме неговия ремонт, ще сменим дограмата и ще го отдадем за добър наем.
Така че за краткия срок от 1 месец това съм свършил.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни