Защо компенсациите на абонатите на ТЕЦ са наполовина и защо няма за 7-те публични сгради няма да получат

Водеща! Gabrovskiyat-TETS-chesto-s-zdava-yadove-na-abonatite-si
Габровският ТЕЦ често създава ядове на абонатите си
Министърът Румен Радев отговаря на народния представител Валери Митов

Valeri Mitov

В отговор на питания на народния представител Валери Митов министърът на енергетиката писмено обяснява 2 неща: какво наложи намаляването с 50% на парите за компенсиране на 4120 битови потребители на Топлофикация - Габрово и защо няма да бъдат компенсирани публичните сгради, които също са абонати на ТЕЦ.


    "...Предвидените средства за подпомагане на битовите потребители на "Топлофикация Габрово" ЕАД в рамките на одобрената от МС Програма на 19 октомври 2023 са изчислени на база средното реално потребление на всеки клиента на "Топлофикация Габрово" за последните 3 години.
    Размерът на фиксираната сума се изчислява като осредненото количество потребена от клиентите топлинна енергия през последните 3 отоплителни сезона се умножи по разликата между утвърдената с Решение № Ц-14 от 30.06. 2023 на КЕВР цена, по която дружеството "ЕНЕРГО-ПРО продажби АД продава електрическа енергия на крайни битови клиенти, за ценовия период  01.07.2023 – 30.06.2023 г. на КЕВР еднокомпонентна цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода на "Топлофикация Габрово" за същия ценови период.
    Приложеният подход е изцяло в интерес на битовите клиенти предвид това, че през последния отоплителен сезон 2022/2023  произведеното количество топлинна енергия от "Топлофикация Габрово" е с 37,82% по-ниско от това за отоплителния сезон 2021/2022 и е с 41.69% по-ниско от отоплителен сезон 2020/2021."
    Седемте публични сгради (детска градина "Слънце", Консултативна поликлиника, ДКЦ, Областно пътно управление, Спортна зала "Орловец", Пожарна и музей "Дом на хумора и сатирата") няма да получат компенсации.

Защото според министър Радев това би ги поставило в привилегировано положение спрямо останали стопански субекти.
    "В обхвата на Програмата попадат само битови клиенти, тъй като предоставянето на публичен финансов ресурс на стопански субекти, на които е предоставяна топлинна енергия от "Топлофикация Габрово", по същество представлява държавна помощ. 
    Предоставената помощ от държавата или общината, или за сметка на държавни или общински ресурси, пряко или чрез други лица, под каквато и да е форма, следва да не нарушава свободната конкуренция чрез поставяне в по-благоприятно положение на определени предприятия. 
    В тази връзка подпомагането на стопански субекти, топлоснабдявани от "Топлофикация Габрово" би ги поставило в привилегировано положение спрямо всички останали стопански субект в Габрово, които не са клиенти на посоченото топлофикационно дружество и отопляват своите сгради с електрическа енергия или природен газ.
    На 1 ноември пресслужбата на МС съобщи, че Правителството е одобрило допълнителен трансфер по бюджета на община Габрово в размер до 730 хил. лв. 
    Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на битовите клиенти на топлофикационното дружество в града.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни