"Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово" с покана за Париж

Топ новина! Ekip-t-na-Kristo-kani--Nasheto-PO-GOLYaMO-Gabrovo--na-vseki-proekt-sled-2008-godina
Екипът на Кристо кани "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово" на всеки проект след 2008 година
"Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово" получи покана за „Опакованата Триумфална арка, Париж, Франция“.

 Последният проект на Кристо, който трябваше да стане факт миналата година, но бе отложен двукратно - от април за октомври заради гнездещи в арката соколи, а след това поради ковид пандемията, ще се реализира по график - от 18 септември до 3 октомври 2021 г.
Роденият на 13 юни 1935 г. в Габрово Христо Явашев почина на 31 май миналата година. Според запознати - не и преди да завърши всеки детайл от проекта за Триумфалната арка. Кристо участвал и в подготовката на изложбата, открита на 1 юли 2020 г. в център „Помпиду“ в Париж, която бе фокусирана върху годините, в които той е живял и творил във френската столица - отразява неговите начални изяви, срещата му с жената, която ще стане негов сътрудник и съпруга - Жан-Клод Денат, до опаковането на Пон Ньоф през 1985 година.
"Кристо и Жан-Клод винаги ясно са показвали, че искат проектите им, в процес на развитие, да бъдат завършени след смъртта им. Според волята на Кристо проектът „Опакованата Триумфална арка, Париж, Франция“ е планиран за 18 септември - 3 октомври 2021 г.“ - се казваше в официалното съобщение за кончината на световноизвестния творец, с което се даде анонс, че нещата ще се случат. Опаковането на Триумфалната арка не е единственият проект, който е планиран да се осъществи след кончината на Кристо. Неговите сътрудници от Ню Йорк - водени от племенника му Владимир Явашев и племенника на Жан-Клод Джонатан Хенери, имат за цел да реализират и една от най-големите му амбиции - трапецовидна пирамида (мастаба), изградена от варели, която да е перманентна и да е инсталирана в пустинята в Абу Даби. Необходимият бюджет за това ще е над 350 милиона долара. Владо е решен да го реализира, дори за това да са му нужни 10-15 години.
Идеята за Триумфалната арка бе възродена преди четири години, когато център „Помпиду“ запитва Кристо дали би могъл да аранжира външна инсталация, която да съвпада с изложбата. Той отговаря, че единственото нещо, което иска да реализира в Париж, е мечта на живота му - опаковането на Триумфалната арка. Мениджърите на „Помпиду“ му помагат да си осигури необходимите разрешителни, включително и одобрението на президента на Франция Емануел Макрон.
За опаковането на арката, която е по-висока от Райхстага в Берлин, който Кристо обви през 1995 г., ще са нужни 270 000 кв. м пропиленов материал. Покрит е с пулверизиран алуминиум, за да му се придаде сребърно син блясък. Материята ще бъде закрепена с около 3.7 км червено въже - анонс към цветовете на френското знаме. Владимир Явашев, който след смъртта на Жан Клод бе дясната ръка на Кристо при реализацията на всички проекти, смята, че разходите ще са между 12 и 14 милиона евро. Ще трябва да се монтира специална платформа, така че нощните церемонии в чест на Незнайния войн да продължат и по време на инсталацията.
Христо Явашев, смятан за изключителен художник от негови състуденти, избягва от България, за да осигури свобода на идеите си. През 1958-ма от Прага се прехвърля във френската столица, където наема слугинска стая с изглед към Триумфалната арка. „Това е монумент на победата - важен символ за младия артист, току-що пристигнал в Париж“ - казва Софи Дюпле, куратор на изложбата в „Помпиду“. Ред от писмо от Христо от ноември 1958 г., Париж, до брат му Анани е анонсът на поканата, изпратена и до "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово" - "Имам само една цел - да живея с цялото си сърце".
Сдружението контактува с Кристо от 2008-ма година и е било канено за всички официални прояви, организирани от неговото студио - на мемориума в памет на Жан Клод през април 2010 г. в Ню Йорк, на Big Air Package през март 2013 г. в Оберхаузен, на "Плаващите кейове" през юни 2016 г. на Изео, Италия, на "Мастаба" в езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон през юни 2018-та. Във всеки от тези случаи членовете на "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово" са приемали поканите като отправени не само към ценителите на уникалното творчество на Христо Явашев, но и към всички, споделящи неговите нравствени и естетически ценности. „Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“ - пише през парижката 1958 г. Кристо. В истинността на този постулат през юни 2016-та на Изео се убедиха и мното българи, много габровци, които не просто съпреживяха нещо уникално, но и се докоснаха философията на своя велик сънародник и съгражданин: "Проектите ни са абсолютно ирационални, абсолютно безполезни. Светът спокойно може да мине без тях. Никой няма нужда от тях - само аз и Жан- Клод. Тя винаги подчертаваше, че те съществуват, защото ние ги харесваме, а ако ги харесат и други, това вече е бонус.“
Според експерти "Опакованата Триумфалната арка" може да е последният проект на художника - без харизмата на Кристо не би могло да се осигури финансиране за грандиозния "Мастаба" в Абу Даби. Затова търсещите неизлечими спомени могат да си запишат в календара за тази година - 18 септември - 8 октомври, Париж. И да тръгнат натам с мисълта на Кристо: "Когато хората дойдат да видят нашите работи, стават свидетели на нашето отпътуване. Истината е, че нещата ще си отидат утре завинаги. Както и нашият живот. Всичко изчезва, затова да уловим мига, да видим, да бъдем там, да запомним веднъж и завинаги и да помним, че това никога няма да ни се случи отново".

 



Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни