Зеленогорски: “Инвестициите ни ще променят качеството на живот”

Zelenogorski--“Investitsiite-ni
Зеленогорски: “Инвестициите ни

„В този пълен управленски мандат от 4 години ще направим големи инфраструктурни инвестиции, които да променят качеството на живот на хората.

Магистрала „Хемус“, скоростният път Велико Търново – Русе, Тунелът под Шипка, новите инфраструктурни проекти, дострояването на
магистрала „Струма“ са от изключително значение за България.“ - това каза на пресконференция в събота в Габрово съпредседателят на ПГ на Реформаторите, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ и председател на Парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски.
Той изрази позицията си, че при дострояването на магистрала „Струма“ е по-добре да се ползва по-евтиният вариант, който е с по-късо трасе и вместо 15-километров тунел се изпълняват няколко по-малки тунели.
за да останат средства по Оперативна програма „Транспорт“ и за магистрала „Хемус“. Зеленогорски напомни, че негов приоритет е намаляването на големите разлики в икономическото развитие и инвестициите в Северна и Южна България, както и създаването на агенция, която да отговаря за Северозападна България, въвеждането на стимули за бизнес проекти, общини и бенефициенти от Северозапада и районите със същите проблеми.

„Що се отнася до тунела под Шипка очевидно има и други възможности, а те са през бюджета, през ПЧП, чрез търсене на сериозен инвеститор - коментира Найден Зеленогорски. - Проектът е много интересен и наистина свързването на Северна и Южна България чрез тунела под Шипка, който не е толкова скъп, колкото си мислят хората, би създал огромни възможности не само за Габрово, а и за цяла Северна България като цяло“.
На въпрос на „100 вести“ ще настоява ли и за реципрочно развитие на ЖП-транспорта, чрез който се достига до най-отдалечените места на страната, до които дори няма прокаран и път, Найден Зеленогорски отговори така: „Естествено трябва да обърнем внимание на железниците, защото в новия програмен период ще се дадат повече пари за обновяване на железопътната мрежа и доизграждането й, отколкото за пътища и магистрали. В този смисъл трябва да имаме специален фокус върху тези възможности. И аз и много други колеги сме пътували в други европейски държави, в които железниците са много силно развити и са буквално предпочитания начин за придвижване в рамките на територията. Ето защо при всички случаи трябва да се обърне специално внимание на жп-транспорта и тези средства да бъдат максимално ефективно използвани. Разговарял съм и с министър Московски, говорил съм и с всички синдикати в железниците, които са единодушнни за необходимостта от реформи, но смислени и целенасочени. Няма икономика там, където с приходи покриваш 2 процента от разходите си. Това просто е абсурд, по-добре е да возим хората с таксита и ще ни излиза по-евтино. Така че, трябва наистина да се направи смислена мъдра реформа с подкрепата на синдикатите. Работил съм в пощите и там преди 20-ина години направихме много сериозна реформа – разделихме пощите от далекосъобщенията. И двете структури оцеляха, защото имахме подкрепата на синдикатите. Синдикатите трябва да осъзнаят, че трябва да помогнат нещата да се случат правилно. И че понякога са нужни и болезнени реформи. Ако това не се случи най-вероятно бавно и полека БДЖ просто ще изчезне в небитието“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото