Здравни инспектори и от Габрово се включиха в националния протест

Топ новина! Zdravni-inspktori-i-ot-Gabrovo-s-vklyuchiha-v-natsionalniya-protst
Здравни инспектори и от Габрово се включиха в националния протест
Здравни инспектори и от габровската Регионална здравна инспекция се включиха в националния протест на работещите в РЗИ, които са недоволни от ниските си заплати. Според Лена Луканова – здравен инспектор от РЗИ в Габрово и председател на синдикат „Подкрепа“ към Медицинската федерация, първият протест е бил на 15 март и се провел по места.

Здравни инспектори и от габровската Регионална здравна инспекция се включиха в националния протест на работещите в РЗИ, които са недоволни от ниските си заплати. Според Лена Луканова – здравен инспектор от РЗИ в Габрово и председател на синдикат „Подкрепа“ към Медицинската федерация, първият протест е бил на 15 март и се провел по места. Служители на РЗИ и в Габрово излезли на улицата в обедната почивка с жълти лентички с надпис „протестирам“. На 23 април се провел националният протест пред Министерството на здравеопазването и от Габрово в него се включили 6 служители на РЗИ. Преди няколко години работещите в РЗИ също протестираха заради доста по-ниските си заплати в сравнение с лекарите от други сфери на здравеопазването. За какво протестират сега?

„Ние протестираме заради няколко неща – коментира синдикалният председател Лена Луканова. - Над 10 години заплатите на служителите в РЗИ не са повишавани. А другата причина за протеста е за да изразим тревогата си за бъдещето на регионалните здравни инспекции. Системата може би сама ще се закрие до 4-5 години, тъй като младите хора напускат и остават да работят предимно служители на пенсионна възраст. Не достигат експерти, медицински лаборанти и лекари. А работата постоянно се увеличава. Сега непрекъснато се въвеждат различни европейски изисквания и директиви, които също трябва да подлежат на контрол.“

Служители на РЗИ учредили синдикат „Подкрепа“ миналото лято и повишението на заплащането с 18% станало благодарение именно на синдиката и на д-р Данов, който е председател на Медицинската федерация „Подкрепа“. Така смята Лена Луканова. Д-р Данов започнал да води преговори още през есента с предишния министър на здравеопазването проф. Николай Петров. Тогава здравните инспектори чули за първи път министър да говори за РЗИ. Тогава именно били отпуснати тези пари за повишение на заплатите с 18%. Оказало се обаче, че нормативно те няма как да се дадат, защото за повишение на заплатите на държавните администрации има наредба, според която след съответната оценка на всеки служител заплатите могат да се увеличат до 15%, но не и до 18%. Това е и конкретната причина за протеста, резултатът от който обнадеждил синдикалните лидери и членове.

„Много съм доволна от протеста, който се състоя в София – разказа Лена Луканова. - Няколко представители на регионални здравни инспекции бяхме приети от зам.-министъра. Обяснихме му причините да протестираме и той ни обеща, че през месец май ще имаме и втора среща. Има някои директори на инспекции, които не са много съгласни с нашите протести. Но благодарение на синдикалната ни дейност от миналата година ние сме причината да се повишат и техните заплати.“

Сега заплатите на изпълнителите в РЗИ от 510 лева станали 515, а инспекторите получават от 535 до 590 лева. Така че разликата от минималната работна заплата не е особено голяма, особено за тези, които не са държавни служители и трябва сами да си плащат и осигуровките. Защото като се удържат от 515 лева плоският данък и осигуровките, се получава не особено голяма чиста сума.

Сега здравните инспектори се надяват на срещата с представител на Министерството през месец май да станат ясни пътищата за решаване на проблемите в системата на регионалните здравни инспекции.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни