Заради големия зрителски интерес ще играят „Михал Мишкоед“ на 2 февруари

Zaradi-golmiya-zritlski-intrs-sht-igrayat-Mihal-Mishkod-na-2-fvruari
Заради големия зрителски интерес ще играят „Михал Мишкоед“ на 2 февруари
Заради големия зрителски интерес към най-новото представление на габровската Драма – комедията „Михал Мишкоед“ или „Зех тъ, Радке, зех тъ“ от Сава Доброплодни, то ще бъде показано извънредно в Габрово на 2 февруари. Това съобщи Невена Митева - режисьорът на жизнерадостната постановка, в която всички роли се изпълняват само от мъже.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Заради големия зрителски интерес към най-новото представление на габровската Драма – комедията „Михал Мишкоед“ или „Зех тъ, Радке, зех тъ“ от Сава Доброплодни, то ще бъде показано извънредно в Габрово на 2 февруари. Това съобщи Невена Митева - режисьорът на жизнерадостната постановка, в която всички роли се изпълняват само от мъже. Още на премиерното представление, което бе прекъсвано много пъти от смях и ръкопляскания, се разбра, че това ще бъде хитът в сегашния репертоар на театъра. За габровската Драма стана вече традиция да избира по една класическа българска комедия, с която и актьорите, и публиката се забавляват искрено и която жъне успех навсякъде, където се играе. Салонът на театъра в Габрово и на третата премиера на „Михал Мишкоед“ на 24 февруари беше пълен. Публиката реагира много възторжено, което пък стимулира изпълнението на актьорите. Реакциите на габровци – да прекъсват ставащото на сцената със смях и аплодисменти, бяха толкова много, че актьорите не успяваха да реагират винаги на момента.

Режисьорът Невена Митева разказа, че както тя, така и трупата били малко притеснени преди началото заради направените промени в постановката и влизането в ролята на бащата на Радка на нов актьор на мястото на пенсиониралия се Илия Костадинов. Младият Живко Гущеров е съвсем отскоро част от екипа на театъра и това е дебютът му на габровска сцена. Предизвикателствата към него в тази роля били доста. Според Невена Митева най-напред той е твърде млад за тази роля, тя пък от своя страна е твърде характерна, особено препятствие бил архаичният език от онова време. Наложили се доста тренировки за правилното изговаряне на тези старинни думи. Блестящото справяне на сцената на най-новото попълнение на театъра явно въодушевило останалите актьори, които се развихрили и съвсем естествено екзалтирали публиката.

„Сред публиката в салона имаше много млади хора, които чакаха актьорите отвън след края на представлението, за да ги поздравят за чудесната игра – разказа Невена Митева. - Докато чакаха, те се обръщаха един към друг с реплики от спектакъла, което означава, че са били заразени от магията му. Към него има голям интерес. Обаждат се много хора да питат кога ще го играем пак. Надявам се, че и на допълнителното представление по желание на публиката на 2 февруари салонът отново да бъде пълен, да дойдат онези, които не са успели още да го видят. Изборът на специалния ден 2 февруари е една закачка от наша страна, защото в представлението играят само мъже и в това има някаква символика.“

А що се отнася до направените промени в спектакъла, Невена Митева смята, че винаги за една премиера могат да останат недовършени или недогледани подробности в постановката. С дистанцията на времето се появяват нови хрумки и желание да се дооформят някои неща. Така например актьорът Даниел Тотов, който играе две коренно различни роли - приятелката на Радка и слугата, се появява в ролята на слугата в съвсем променен външен вид – напълно е неузнаваем с много рунтавите вежди и мустаци. Голяма промяна има и в образа на слугинята на мащехата на Радка. В тази роля влезе също нов участник – Валентин Иванов, един от сценичните работници с доста мъжко излъчване.

„Когато влиза нов изпълнител във вече готово представление, това ни кара да прецизираме тези сцени, да променяме някои неща, да ги съобразяваме с неговото амплоа – коментира Невена Митева. - Така че сега по нов начин изглеждат взаимоотношенията между бащата Съби и неговата съпруга Мария. Ролята на Мария, изпълнена от Васил Грънчаров, също стана много по-цветна и колоритна. Струва ми се, че със скокове расте представлението, а ние си даваме сметка, че в него има още много възможности. Но ми се иска да отбележа нещо, което усетих по време на спектакъла – много голяма сполука е подборът на музиката от Румелия Алексиева и на танците, направени от хореографа Лъчезар Захариев. Те внасят невероятен аромат в спектакъла и той се превръща в празник за душата с тези емоционални връхчета. Невероятно танцува актьорът Димо Димов, който играе ролята на Михал. Много приятно се включва и Светослав Славчев, който играе баба Марта. Васил Грънчаров също танцува много хубаво, а накрая – всички се изявяват в този много труден за усвояване танц, включително и новите попълнения. Хората излизат от салона с повишено настроение, с усмивки, леко превъзбудени в приятния смисъл на думата. Аз мисля, че това е смисълът на изкуството – да стане светло в душите на хората. С това представление сме целили това и се радвам, че в голяма степен успяхме.“

„Михал Мишкоед“ започва да гастролира и в други градове на страната. На 25 февруари ще бъде представен в Пловдив и билетите за него са вече продадени. Към него има голям интерес, особено заради факта, че всички роли се изпълняват само от мъже. Според Невена Митева невероятна радост на сцената изпитват актьорите и играят с цялото си сърце и така заразяват и публиката.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни