Започна подготовката на тържествата, посветени на Шипченската епопея през август

Zapochna-podgotovkata-na-tarzhеstvata,-posvеtеni-na-Shipchеnskata-еpopееa-prеz-avgust-
Shipka-2019-1.jpg
Тържествата за Шипченската епопея ще преминат под знака на 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата на връх Свети Никола.

Президентът потвърди патронажа на националното честване, чиято кулминация ще бъде на 24 август, а денят преди това по традиция ще е запазен за активности с деца на връх Шипка. Подготвя се изложба от двете страни на Балкана – Габрово и Казанлък, инициатор на която е Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“. Ще има срещи с потомци на хората, помагали за градежа на Паметника. Състезания, музикални изпълнения, история, но поднесена по различен начин и подобаващ финал с тържествена заря – проверка в Габрово са предвидени за августовския месец.

Тези и други подробности за събитията обсъди областният управител Невена Петкова със заместник – командира на Националната гвардейска част, директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“, зам. - областния управител на област Стара Загора, експерти от Община Габрово и Министерство на отбраната.

Предстоят срещи с представителите на културни институции от Габрово, които от началото на националното честване се включват в организацията с тематични събития, посветени на Шипченската епопея. Предстои среща и с Дистрикт гуверньора на Ротари България, които са организатор на туристическите походите до Върха.

Организаторите на събитието са отворени за обсъждане на предложения за инициативи, свързани със 142 години от Шипченската епопея и 85 – годишнината от откриването на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Всеки, които има интересна, различна, вдъхновяваща и обогатяваща идея, посветена на тази част от българската история, може да я изпрати по е-mail: pr@gb.government.bg до края на месец април.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото