Зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев в Габрово:

Водеща! Zam.-minist-r-t-na-zemedelieto-atanas-Dobrev
Зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев

Вчера зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев бе в Габрово по повод инициативата „Лесовъд за един ден“. Над 150 ученици от десет габровски училища взеха участие в събитието в парк Маркотея, посветено на гората – залесяваха фиданки, апликираха семена, пяха и танцуваха...

Вчера зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев бе в Габрово по повод инициативата „Лесовъд за един ден“. Над 150 ученици от десет габровски училища взеха участие в събитието в парк Маркотея, посветено на гората – залесяваха фиданки, апликираха семена, пяха и танцуваха... Организатори бяха Северноцентралното държавно предприятие и Горското стопанство в Габрово. Инициативата „Лесовъд за един ден“ има за цел по занимателен и достъпен начин да представи на децата дейността на горските служители и да им вдъхне любов и уважение към природата. Организира се за трета поредна година в навечерието на професионалния празник на българските лесовъди – Седмица на гората.
Сред официалните гости вчера на детския празник бяха и Областният управител на Габрово Невена Петкова, инж. Цветелин Миланов, директор на Северноцентралното държавно предприятие, Генчо Илиев, директор на Национален парк „Централен Балкан“, Николай Николов - шеф на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново, Георги Маринов - началник РИО на МОН-Габрово, Георги Златев от РД ПБЗН-Габрово. Домакин на събитието бе Иваничка Иванова, шеф на Държавното горско стопанство в Габрово.
Начало на събитието даде химнът на възхищение към българската природа „Хубава си, моя горо“, в изпълнение на две изявени габровски момичета – Далия Ковачева и Инес Метева. Последва изпълнение на ансамбъл „Сивек“.
В приветствието си към учениците, родителите и колегите си в навечерието на професионалният им празник – Седмицата на гората, инж. Цветелин Миланов заяви: „Днес на територията на Северноцентралното държавно предприятие в 17 локации над 1000 деца участват в празника „Лесовъд за един ден“. Това ме радва изключително много и ми дава надеждата да си мисля, че тук сред децата, в техните редици са нашите бъдещи колеги-лесовъди.“
В словото си зам.-министър Атанас Добрев обърна внимание върху тазгодишното лого в празнуването на Седмицата на гората: „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“: „Скъпи млади приятели - обърна се той към децата - това сте вие! Всеки от вас, като засади едно дръвче, ще види с гордост как след 60-70-години то ще стане голямо! Днес нашите скъпи колеги и домакини от ДГС-Габрово ще ви покажат как се действа в горите. Тяхната работа, за жалост, стои малко в сянка пред обществото, защото ежедневно лесовъдите са на терен!“ След специалния поздрав към цялата лесовъдска колегия и семействата на колегите по повод 94-то издание на Седмицата на гората, зам.-министърът се обърна отново към децата: „Лесовъд за един ден“ не е само инициатива за днес, а е и кауза за цял живот“.
След официалната част всяко от десетте габровки училища получи възможност да засади от свое име дръвче в парк Маркотея. А домакините подариха на всяко още по 30 фиданки, които да засее в училищния си двор. Десетте дръвчета , засети в парка от ученици и лесовъди, бяха пет червени дъба, три брези и два явора.
После децата с интерес наблюдаваха на място как горските стражари проверяват камион с трупи – така както се прави на терен, след като излязат от сечищата. Последваха още танци, а под шатрите за децата имаше много весели и образователни игри от горската педагогика, лесовъдски беседи и др. В творчески ателиета малчуганите рисуваха и апликираха с естествени материали, изработваха декорации, сувенири, къщички за птици и др.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни