Зам.-министър Росица Димитрова: „Да не слагаме черен етикет на всичко хубаво, направено досега“

Топ новина! Zam.-ministar-Rositsa-Dimitrova:-Da-n-slagam-chrn-tikt-na-vsichko-hubavo,-napravno-dosga
Зам.-министър Росица Димитрова: „Да не слагаме черен етикет на всичко хубаво, направено досега“
Да не слагаме черен етикет на всичко хубаво, направено досега в областта на деинституализацията, това каза в Габрово вчера зам.- министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя посети злополучния Център за настаняване от семеен тип на ул.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Да не слагаме черен етикет на всичко хубаво, направено досега в областта на деинституализацията, това каза в Габрово вчера зам.- министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя посети злополучния Център за настаняване от семеен тип на ул. „Хризантема“ 27, където се запозна с децата, а след това заедно с кмета Таня Христова се срещна с представители на социалните институции за деца в общината, както и с всички институции и неправителствени организации, работещи с деца.

Срещата започна делово и със съвсем конкретни въпроси на зам.-министъра към отдел „Закрила на детето“ и дирекциите „Социално подпомагане“. Г-жа Димитрова също се ангажира с най-наболелия в момента проблем – къде да се настанят трите лежащо болни деца и младежи и спешно да се намери персонал на мястото на освободените от досегашния екип на Центъра за настаняване от семеен тип, които да продължат да се грижат за седемте деца в кризисния период докато се изберат хора на постоянни договори.

Г-жа Димитрова изрази разочарованието си, че в документацията на Центъра има хаос, а досиетата на децата са изготвени формално и не носят нужната пълна информация. Тя поиска и конкретна информация за влизането на представители на отдел „Закрила на детето“ в Центъра. След като се запознала с проблемите на децата, с броя на назначения персонал, тя е стигнала до извода, че персоналът не е бил достатъчно натоварен и от скука някои от хората са се забавлявали за гърба на страданието на децата, повечето от които са с психични разстройства. Тя нарече това изключително грозно и потресаващо и подчерта, че постоянно се говори за ниските заплати, но в същото време се подчертава и неетичното и дори цинично оправдание – „Колкото са парите, такава ще е и работата!“. Тя допусна също, че може да има и някои неточности в диагнозите на децата. Според нея, ако нямаш представа коя е точно истината за здравословното състояние, още при подбора на персонала може да сбъркаш и да объркаш след това и екипа, който назначаваш. Трябва да е ясно за каква услуга става въпрос, с какви потребители, с какви потребности, какви грижи се изискват от персонала.

Според зам.-министъра персоналът в Центъра на ул. „Хризантема“ е бил 12,5 човека, които са се грижили за 10 деца при капацитет 14. Екипът не е пазарувал и готвил, Общината го е освободила от този ангажимент, макар че точно затова тези центрове се наричат „от семеен тип“. В същото време децата ходят на училище, посещават и Дневните центрове за деца и за пълнолетни с увреждания и през деня ги няма в Центъра. Какво е правил този персонал, се пита г-жа Димитрова. „За да се стигне дотук, първо имаме ръководител, който не е осъзнал своята отговорност – коментира зам.-министър Р. Димитрова – Ръководителят е работодател на персонала. А дали персоналът е скучал, защото не е имал достатъчно ангажименти?“. Децата в Центъра са с много проблеми, с много специфични потребности, смята още Р. Димитрова и не е съгласна заради насилието в Центъра в Габрово да се слагат под общ знаменател всички центрове за настаняване от семеен тип и да се лепи „черен етикет“ на всичко хубаво, направено до момента. Да се зачеркнат всичките усилия на толкова много екипи в страната, които са се посветили лично на тази кауза. „И тук, при цялата мрежа от създадени услуги, при заплати, с които не могат да се похвалят повечето от центровете от страната... Не навсякъде детегледачите получават 520 лева като в Габрово. Наистина са ниски заплатите, но в момента те са такива. Но аз наистина не мога да си отговоря защо се стигна дотам ние да очерним целия смисъл, цялата добра посока на деинситуционализацията“ - продължава да се пита Росица Димитрова. Тя призова цялата мрежа от социални услуги в града да се включи с подкрепа и дежурства в Центъра за настаняване от семеен тип и очерта стъпка по стъпка какво още трябва да се направи.

Росица Димитрова каза, че възприема станалото в Габрово и като много възпитателно за социалната система като цяло като се почне от органите по настаняване, премине се през доставчици, а най-вече е възпитателно за изпълнителната власт и работата й по социалната политика. Тя се спря на промените, които прави Министерството на труда и социалната политика на някои от законите – Законът за детето, Законът за социалните услуги. Правят се промени и на нормативи, и на методики, правят се анализи на цялата система за закрила на детето... Т. е. министерството се старае да си „подреди къщичката“ и да сложи ред. От цялата ситуация трябва да се направят изводи за това как се работи във всяка една социална услуга, във всяка дирекция „Социално подпомагане“.

„Няма за прикриване нищо – каза още зам.-министърът. - По-добре го кажи, съберете се на екипни срещи. Колкото повече се говори, толкова по-добре за всички. Съжалявам, защото Габрово е град с изградена добра мрежа от социални услуги за разлика от повечето общини.“

Очаква се на 8 февруари зам.-министър Росица Димитрова отново да бъде в Габрово и да участва в работен форум-обучение, на което да се обсъждат теми, вълнуващи екипите на социалните услуги в общината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни