Зам.-министър Деница Сачева откри изложба в НМО и награди учениците от конкурса „Времена и будители“

Топ новина! 	Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева беше специален гост
Зам.-министър Деница Сачева откри изложба в НМО и награди учениците от конкурса „Времена и будители“

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева беше специален гост на Габрово вчера.

НАДЕЖДА ТИХОВА
Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева беше специален гост на Габрово вчера. В Националния музей на образованието тя присъства на откриването на изложбата „Отдаденост“ за Пенка Касабова – първата българка с висше образование по специалността Предучилищно образование, известна като „Педагог на педагозите“, сестра на Гео Милев и жената със специално място в сърцето на световноизвестният бас Борис Христов. Изложбата е на музея „Борис Христов“ в София. В Габрово дойде да я представи директорът на музея Елена Драгостинова. В основата й са прекрасни фотографии, които разказват за любовта на Борис Христов и Пенка Касабова, която е определила пътя към световните сцени на великия оперен артист, а Пенка Касабова остава завинаги сама. Нейната отдаденост според Елена Драгостинова е дала възможност да се съхраняват изключителни документи, които днес са може би най-достоверният източник сред многото легенди и митове за кариерата на Борис Христов по света. Изложбата има и втора част – за отдадеността на Пенка Касабова като педагог към детските градини, към учителите и децата. „Ако днес нейните принципи в предучилищната педагогика бъдат прилагани, нашата държава ще тръгне много бързо напред“ – обобщи Елена Драгостинова.
При гостуването в Габрово в експозицията са включени и оригинални материали, дарени на Националния музей на образованието от Виолета Цонева - родственица на Пенка Касабова. Според директора на НМО Мая Карагьозова в Националния музей на образованието се съхранява един много богат фонд на Пенка Касабова, който е нейно лично дарение. Последното попълнение било направено чрез племеницата й Леда Милева. Националният музей на образованието например притежава машинописния оригинал на автобиографичната книга на Пенка Касабова, част от който е показан в изложбата. Тъй като един от поводите за тази изложба е 135-годишнината на предучилищното образование в България, в нея е включен фрагмент от изложба на НМО, посветена на предучилищното образование. За първи път се показва оригиналът на първото Методическо ръководство, написано от основоположника на предучилищното образование у нас Никола Живков, наречено „Детинска мъдрост“. Според изследователи на предучилищното образование именно това Методическото ръководство, подчерта Мая Карагьозова, е доказателство за националния принос и оригиналност в методиката на предучилищното образование. Г-жа Карагьозова се похвали, че единствено Националният музей на образованието притежава това издание, което е част от многото експонати – 3500 на брой, които са били съхранявани в първия държавен училищен музей, създаден от проф. Иван Шишманов през 1905 година. Не на шега Мая Карагьозова обяви вчера, че НМО има пълното основание да се счита за наследник и продължител на този музей и в логото на НМО вече ще бъде вписана и 1905 година.
Откриването на изложбата е част от инициираните през ноември от Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово поредица от прояви под наслов „Техният ден – времена, събития и личности”. Проявите, които ще се превърнат в ежегодна традиция, тази година са по повод 95 години от първото честване Деня на народните будители и 135 години предучилищно образование в България. Ноемврийските събития се провеждат под патронажа на Министерството на образованието и науката.
След откриването на изложбата за Пенка Касабова зам.-министър Деница Сачева поднесе цветя на гроба на Васил Априлов и се присъедини към следващото събитие в Актовата зала в Националната Априловска гимназия. Там бяха обявени и тържествено връчени от зам.-министъра наградите в двата модула „Постери” и „Мултимедийни презентации” на Първия национален ученически конкурс „Времена и будители”, обявен от Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието. Целта на конкурса бе да се насочи вниманието на учениците към историческата памет за личности и събития от нашето минало, които са значими за съхраняване на българската идентичност и приобщаване към европейските ценности. Да се предизвика интерес у младите хора да търсят вдъхновители на нашето време. В конкурса участваха над 200 ученици от 5 до 12 клас от училища, кръжоци, клубове по интереси от цялата страна. Те се представиха с 91 постера и 55 мултимедийни презентации. В двете категории са номинирани по 10 участника, които получиха грамоти, а победителите от първо до трето място получиха и награди.
Според зам.-министър Деница Сачева образованието и неговото изграждане и развитие не може да бъде единствено и само в ръцете на едно министерство, на едно правителство или на регионалните власти. То все повече изисква включването на още много участници и на цялото общество. „Вярвам, че връзката между образованието и бизнеса е нещо, което безспорно трябва да продължи да се развива и ще бъде тема номер едно в политическия дневен ред – каза зам.-министър Сачева. - Но връзката между образованието и ценностите е темата, която цялото общество очаква от образованието в стратегически план и точно затова партньори като музеи, културни пространства, медии са изключително важни, за да изпълнят със смисъл и съдържание очакванията на обществото към образованието. Денят на народните будители е ден не само за отдаване на дължимата почит и уважение към миналото. То е много повече ден за бъдещето и такъв е бил и замисълът му още от времето на Стоян Омарчевски – младежите да намират смисъл в живота, когато те са вдъхновени от идейност и съдържание и когато самите те могат да продължават да пазят вечните ценности, за да имат и самите те по-добър живот.“
С емоционално слово към младите хора и официалните лица и гости в залата по повод 1 ноември се обърна и народният представител Николай Сираков, според който малко страни в света могат да се похвалят с такъв празник - на народните будители.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни