За пръв път в Севлиево гостува известният добрички художник Николай Тодоров.

Za-prav-pat-v-Sеvliеvo-gostuva-izvеstniiat-dobrichki-hudozhnik-Nikolaa-Todorov.-
Znatsi-ot-vеchnostta---HHI-10-10-19.jpg
В изложбатаq озаглавена „Наследство”, той ще представи своето над 15-годишно художествено изследване в областта на древните знаци и символи, завещани от народите, населявали някога земите ни.

Забравени езици и тайнствени послания, издялани в камък преди хиляди години. Магически символи, ритуали и пророчески послания, обгърнати в тайнствената мъгла на вековете, оживяват в живописните творби на автора.

Николай Тодоров е роден през 1960 г. в град Добрич. През 1990 година завършва специалност „Стенопис” при проф. Димо Заимов в Националната художествена академия. Допира до монументалното изкуство, предопределя бъдещия интерес на автора към завещанието на нашите праотци, оставили своите отпечатъци върху каменните стени в пещери, гробници и храмове.

Николай Тодоров има над 30 самостоятелни изложби в страната. Участвал е в множество съвместни изложби в страната и чужбина. Носител на награди и многократно номиниран в национални конкурси, член е на Съюза на българските художници от 2010 година, а негови творби се намират в Националната художествена галерия, реномирани галерии в страната и чужбина, както и в частните колекции на известни личности и корпорации, сред които Бил Клинтън и Coca-Cola.

Авторът намира вдъхновение за своето изкуство в историческите извори, в търсенето на архетипа, на корените, на първичните знаци. Търсенията му го отвеждат до клиновидното писмо на Шумерите, преминава през още по-старите първични знаци на кръга, спиралата, лабиринта и постепенно се завръща до първоизточника. Едни от най-старите и изчистени знаци, оставени от човешка ръка, които са познати на историците, се намират в пещерата „Магура“ (Северозападна България). Те са космогонични и представляват цяла енциклопедия. В тях са вложени много енергия и космически разум, вследствие на което въздействието им е потресаващо. Това са първообразите на египетските йероглифи и по-късно на знаците от глаголицата, като са силно изчистени откъм графично изображение.

В представените от автора композиции знаците са поставени в една друга структура, така че те вече звучат по един по-различен и специфичен начин. Той се учи от природата, камъка, скалите и сливайки природните структури с древните знаци, създава произведения, които са релефни, подчертано материални, с тежест и в същото време имат специфично енергийно излъчване. Изпълнени са в уникална авторска смесена техника върху платно, която сам е разработил и продължава да усъвършенства. Те са подходящи за ценители на съвременното изкуство, за един модерен дом или офис, свързвайки историята и съвременността. Позитивната духовна енергия, която излъчват, задоволява потребността на човека да се докосне до изкуството, да общува с него, да изпита естетическа наслада.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото