За първи път – карвинг фестивал в Габрово

Водеща! Za-p-rvi-p-t-–-karving-festival-v-Galrovo
За първи път – карвинг фестивал в Галрово

Весели лица и животни, моделирани от зеленчуци и плодове, предизвикваха усмивки в неделя пред зала „Възраждане“, където за първи път в България се проведе Балкански карвинг фестивал на смеха.

Весели лица и животни, моделирани от зеленчуци и плодове, предизвикваха усмивки в неделя пред зала „Възраждане“, където за първи път в България се проведе Балкански карвинг фестивал на смеха. Организатор на събитието бе Българската асоциация по карвинг. Според председателя й Веселина Славчева състезанието е първо по рода си даже в света, тъй като досега не е правена надпревара по резбоване на зеленчуци и плодове на тема смях. Славчева е международен съдия и е в Комитета на Световната асоциация на кулинарните сдружения. До момента има 20 участия в международни и олимпийски състезания, на които е спечелила също толкова награди и медали.
„Идеята ни беше на габровския прекрасен Фестивал на смеха, който за първи път виждам на живо, да направим нещо различно, което да се свърже с фестивала, а и хората да се запознаят с този вид изкуство – карвингът. Това е изкуството на храната – да нахраним най-напред очите, а след това тялото“ - каза още Веселина Славчева.
Общо 17 бяха участниците от Македония, Сърбия и България, които в продължение на три часа моделираха своите фигури и предмети от всякакви зеленчуци. Най-употребяваните, от които се получаваха най-интересни човешки лица, бяха дините и тиквите, но в произведения на изкуството се превръщаха и картофи, моркови, патладжани, тиквички и т. н. Снежана Велянова от Неготино, Македония предизвикваше най-голям интерес с композицията си, в която на най-високо място в унисон с мотото на карнавала „Да изкукуригаме от смях“ стоеше моделиран от тиква петел. Освен това Снежана с удоволствие обръщаше внимание на всяко дете, спряло се да погледа и му изрязваше набързо цветенце за спомен. Всеки от участниците, сред които и Велислав Големинов от Габрово, се беше постарал да свърже скулптурите си с габровския карнавал и габровските вицове. Моделиран бе и един от най-кратките габровски анекдоти: „Как си?“ - „Нямам!“. Във фоайето на зала „Възраждане“ беше подредена още една изложба, която допълваше събитието – произведения на изкуството на китайското рязане на хартия и калиграфията. Всеки дошъл да я разгледа, можеше да опита да изреже нещо. Дошлите да погледат карвинг фестивала габровци използваха присъствието на шеф Манчев на живо като част от журито, за да се снимат с него. Иван Манчев подчерта, че карвингът е признат за вид изкуство. Състезанието според него е много интересно, състезателите имат добра техника на рязане и се справят добре. „Хубаво е, че състезанието е в Габрово – каза още шеф Манчев. - Защото градът е столица на смеха. Ресторант, уважаващ себе си, е хубаво да използва зеленчука като декорация. Така той показва отношение към продукта. Дай боже и в България да има повече хора, които се доверяват на майстори, които се занимават с карвинг.“
Според организаторите карвинг фестивалът на смеха ще стане традиционен и ще се провежда в Габрово всяка година.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото