Язовир "Нейковци" не бил спрян

Топ новина! <p>Язовир
Работна среща със зам.-министър Малина Крумова

Язовир "Нейковци" не е спрян стана ясно на работна среща с представителите на общините от областта и ВиК-дружествата със заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

Язовир "Нейковци" не е спрян стана ясно на работна среща с представителите на общините от областта и ВиК-дружествата със заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Поводът за посещението в Габрово бяха неизяснени въпроси, свързани с ВиК реформата, както и проблеми на общините, срещнати при изпълнение на Договора с Асоциацията по ВиК. Експертите дискутираха конкретни казуси от практиката. В тази връзка зам.- министър Крумова беше категорична, че натрупаният вече опит, в хода на работата, е изключително важен. „Министерството не е носител на цялото познание. Отворени сме за предложения, както законодателни, така и практически, с които да се улесни и подобри процесът на реформата в сектора и да стане по-ефективен“ – каза още зам. – министър Крумова. Според нея е недопустимо излишното забавяне на процеса, особено в консолидираните области. Тя очаква до края на годината да стартира процедурата за Регионалните прединвестиционни проучвания за петте новоконсолидирани територии, където попада и габровската.

По време на срещата бяха коментирани и следващите стъпки, които трябва да се предприемат след присъединяването на Община Севлиево към АВ и К, а по отношение на преструктурирането на общинското предприятие Бяла ЕООД, зам. – министърът препоръча заинтересованите страни да седнат на една маса и да разговарят. От думите й стана ясно, че инициативата е в ръцете на севлиевската община, като тя изрази готовност да се включи в обсъждането и да съдейства за вземането на най-доброто решение.

„Проектът за изграждането на язовир „Нейковци“ не е спрял“, това каза зам.-министърът по повод питане от страна на представители на община Трявна и обясни, че се очаква техническият проект да бъде готов до края на годината. Има желание от страна на министерството този проект да бъде завършен, макар и да не е ясно към момента как ще бъда финансиран.  

Как малките общини ще могат да кандидатстват по проекти, попитаха по време на срещата, защото населени места с еквивалент жители между 2000 и 10 000 в момента нямат достъп до безвъзмездни европейски средства по оперативните програми за обновяване на ВиК мрежите и пречистващи съоръжения, тъй като не отговарят на изискванията. По този повод зам.-министър Крумова обясни, че се планира създаването на еквивалентен фонд, който да финансира дейности, с които да се постигнат мерките за качество на водите в по-малките населени места. Тя допълни, че в момента се прецизират мерките и изискванията за изпълнение на такива проекти, които ще бъдат въз основа на регионалните прединвестиционни проучвания.

След тази работна срещата областният управител Невена Петкова, която беше и инициатор на посещението на заместник – министър Малина Крумова, ще обобщи и изпрати до МРРБ всички постъпили законодателни предложения от страна на общините в област Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото