Връчиха дипломите на абсолвентите на ТУ и наградиха 18 отличници

Топ новина! 	С тържествена церемония в зала „Възраждане“ на 9 декември Техническият
Връчиха дипломите на абсолвентите на ТУ и наградиха 18 отличници

С тържествена церемония в зала „Възраждане“ на 9 декември Техническият университет в Габрово отбеляза студентския празник 8 декември. Бяха връчени тържествено грамоти и медали на дипломиралите се през 2017 година с отличен успех 18 бакалаври и магистри. Най-напред с приветствено слово към абсолвентите се обърна ректорът на висшето училище проф.

НАДЕЖДА ТИХОВА
С тържествена церемония в зала „Възраждане“ на 9 декември Техническият университет в Габрово отбеляза студентския празник 8 декември. Бяха връчени тържествено грамоти и медали на дипломиралите се през 2017 година с отличен успех 18 бакалаври и магистри. Най-напред с приветствено слово към абсолвентите се обърна ректорът на висшето училище проф. д-р Райчо Иларионов. Той благодари на новите си колеги, че са избрали Техническия университет, за да придобият своето образование и подчерта, че в празничния ден ще бъдат връчени близо 800 дипломи на възпитаници на университета. Според ректора завършилите успешно университета в Габрово са всеки втори инженер от Стара Загора и Казанлък, от Ловеч и Плевен. Регионът, в който работят възпитаници на ТУ, е от Видин до Козлодуй, от Кърджали до Бургас, както и от Централна България. През годините в Техническия университет-Габрово са се дипломирали над 35 хиляди специалисти с висше образование – повече от населението на един малък град. Проф. Иларионов даде конкретни примери за това как са се реализирали успешно след завършването си редица възпитаници на висшето училище както в Габрово и страната, така и в чужбина. От тях мнозина успяват в сферата на високите технологии.
„Перспективата пред вас е много голяма – подчерта проф. Иларионов. - Има място за инженери у нас, за млади специалисти. Не е имало такъв глад за инженери досега. Средната възраст на инженерния персонал е над 50 години. Вие сте свежата кръв, която ще се влее в промишлеността. А тя тръгва нагоре. Няма държава, която има успяваща промишленост, да не се е оправила. Има място за вас, за хора с висше образование. Районът около Габрово е съсредоточил 80% от машиностроенето в България. То вече не е само стружково производство, а там се използват системи, в които е заложен висок интелект. Кой ще ги управлява? Вие. Има възможност всеки един от вас да се реализира. Дали у нас или навън вие ще намерите своя път.“
Проф. Иларионов завърши емоционалното си слово, изслушано с внимание от смълчаната препълнена зала, с една притча. Баща оставил на сина си послание когато е зле да отвори черния плик, който му е оставил, а когато е добре да отвори белия плик. Минало време, синът нямал работа и бил потънал в депресия. Тогава отворил черния плик. В него пишело „И това ще мине“. След време му потръгнало – имал хубава работа, замогнал се и решил да отвори белия плик. В него пишело „И това ще мине“. Ректорът подчерта, че добро и лошо се редуват в живота, но пожела на абсолвентите да се борят доброто да е повече. А когато станат успели бизнесмени, да не бързат да отварят белия плик. „Носете достойно името на възпитаници на Техническия университет. На добър път и знайте, че тук винаги имате приятели“ - завърши словото си ректорът.
С пожелания, послания и рецепти за успех в живота към абсолвентите се обърнаха със слова инж. Лена Георгиева – председател на ОбС, инж. Николинка Хинкова – член на борда на директоратие на „Мехатроника“ и председател на Настоятелството на ТУ, инж. Илия Келешев – председател на Българската браншова камара по машиностроене, Николай Стайков – управител на фирма „Стемо“, Николай Петров – изпълнителен директор на „Хамбергер-България“ в Севлиево, Маргарита Доровска – директор на Дома на хумора и сатирата. Всеки от гостите връчи медал и грамота на част от отличниците. Пръв имаше честта да получи знаците на отличието инж. Стоян Маджаров – магистър в специалността Машиностроене и уредостроене със среден успех пълна шестица. С пълно шест получиха дипломи още 8 магистри, които също бяха наградени с медал и грамота: Николай Николов, Николай Стойчев, Веселка Василева, Николай Кръстев, Ивайло Георгиев, Мария Терзийска, Павел Генов.
Стоян Маджаров е от Асеновград. Той завършил задочно бакалавърската си степен, но магистърската взел в редовната форма на обучение като успял да съчетае работата с ученето. Мечтата му е напролет да бъде един от новите докторанти на университета. Вече е подал документи и му предстоят изпити. Така че ученето за него продължава и той е убеден, че благодарение на този университет има перспектива за по-добра реализация в живота си занапред.
Церемонията за 8 декември донесе награда и за четвъртокурсника в специалност Компютърни системи и технологии Йордан Пенев. Той получи грамота и парична награда за спечелването на наградата в областта на компютърните науки „Джон Атанасов“ на фондация „Еврика“.
На финала абсолвентите положиха Галилеевата клетва, с която се задължиха да пазят авторитета на университета, да останат верни на своя народ, да допринесат с труда си за неговото по-добро бъдеще, да бъдат достойни граждани на отечеството си.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото