Владо Искров вика Георги Ташев в националния

Топ новина! -Georgi-Tashev-e-s-zh-lto-sinyata-topka
Георги Ташев е с жълто-синята топка
Владимир Искров покани 15-годишният Георги Ташев да вземе участие в лагера на националния отбор по баскетбол в колички, който ще се проведе от 28 април до 8 май 2022 г. в София.

 Решението старши треньорът на представителния български тим в този спорт взе в петък, когато в зала "Орловец" проведе демонстритавно занимание с кандидати да се включат в бъдещия тим на местния "Чардафон". Идеята за сформиране на такъв отбор бе договорена в средата на март на среща с кмета Таня Христова, в която участваха още Севдалина Ненкова - шеф на Дирекция „Образование и социални дейности”, Деница Вачкова - началник отдел „Социални дейности и здравеопазване”, Николай Пенов - главен експерт в отдел „Образование, младежки дейности и спорт”, Мартина Груева - главен експерт в отдел „Протокол и връзки с обществеността”, Светла Григорова - директор на Дневен център на младежи и деца с увреждания, Даниела Ненчева - ръководител на Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания.
Преди две седмици Искров разкри подробности за начинаните пред заинтересовани родители, а в петък разговаря и с представители на администрациите в Севлиево и Дряново. Същата вечер в "Орловец" той проведе и демостративна тренировка, в която главно действащо лице и негов помощник бе шампионът с "Левски" и национален състезател Александър Попов. Седем момичета и момчета от Габрово изявиха желание да станат част от бъдещия отбор на "Чардафон" за баскетбол в колички. Сред тях се открои Георги Ташев и Владо Искров не се поколеба да му даде шанс да се докаже на най-високо ниво. Воденият от него национален отбор на България ще участва на Европейско първенство в Босна и Херцеговина от 12 до 22 юни. Международната федерация взе решение това лято да обедини "В" и "С" дивизии и отборати от тяха ще се появят на 10-тото европейско първенство в Сараево. България дебютира на европейската сцена през 2019 г., когато в София записа и първа победа в историята си в този спорт - срещу Унгария.
Идеолози на този спорт в България са двама габровците професор Росица и Кръстю Църови, които разработват и методическо ръководство за работа с хора в инвалидни колички. В организационната работа им помага Светлозар Сяров, който също е продукт на баскетболната школа на „Чардафон“. Първият баскетболен клуб за хора с увреждания е създаден в София през 2007-ма - „Балкан“, а от две години се провежда и национално първенство с участието на тимове от София, Бургас, Варна. Владимир Искров, който е член на управителния съвет на "Чардафон", е ангажиран с баскетбола в инвалидни колички от 2011 година. Трпеньор е на столичния „Левски“, както и на националния отбор, председател е на наскоро създадената Балканска лига. През сезон 2013-2014 г. той спечели бронзовите медали при младежите и вицешампионската титла при юношите като наставник на „Чардафон“, както и шесто място при мъжете в "А" група. Чрез своята фирма „Усмивка“ е главен организатор на най-големия и престижен баскетболен камп в България - IBC - Габрово. Очаква се кампът, основен съорганизатор в който е и Община Габрово, да се проведе в края на юли.
Габровският тим за баскетбол в колички ще бъде сформиран основно от възпитаници на ръководения от Светла Григорова Център. На първо време тренировките ще са провеждат веднъж месечно, за които Владо Искров ще пътува от София. Той ще осигурява и изключително скъпите състезателни колички - всяка от тях струва около 9000 лева. В задачите на Искров влиза и подготовката на местни специалисти, които да поемат след време подготовката. Отборът, който ще се включи в официалния шампионат на България през есента, ще е сборен - за момичета и момчета. Набират се желаещи да практикуват този спорт от цялата Габровска област. Проявяващите интерес могат да се запишат на имейл адрес: chao@stovesti.info, на място в офиса на клуба - Габрово, ул. „Отец Паисий“ 2 - редакцията на „100 вести“, чрез обаждане по телефона - 0896800096 - Владимир Искров, 0887611753 - Иван Господинов, чрез споменатите по-горе центрове за работа с хора с увреждания.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни