Владимир Искров: „Баскетболният камп в Габрово е най-големият и най-посещаваният в България”

Топ новина! Vlado-Iskrov-e-tren-or-na-natsionalniya-otbor-po-basketbol-na-kolichki
Владо Искров е треньор на националния отбор по баскетбол на колички
Владимир Искров е старши треньор на националния отбор по баскетбол на колички и главен организатор на Международния баскетболен камп – Габрово 2021.

- Г-н Искров, турнирът навлезе в същинската си фаза. Как върви най-големият баскетболен камп в България?

- Предвид ситуацията коронавирус в света мисля, че се представяме много добре. Вече дойдоха 185 участници - деца, треньори, баскетболисти на колички от пет държави България, Македония, Гърция, Турция и Италия. Баскетболистите на колички са от Турция, България и Гърция.

Виждам по другите кампове какво се случва. На много места те не се състояха. Други бяха ограничени. Има и други кампове в страната, но са с по-малобройни участници 20, 30, 40 човека.

Това е пето издание на кампа в Габрово. Той е най-големият и най-посещаваният в България. В предишния камп участниците бяха над 450 души. Сега от организационна гледна точка е доста по-лесно. По-леко е с по-малко участници, натрупан опит. Занятията са на една смяна.

- Какво отличава тазгодишната програма на кампа?

- Той започна на 25 юни с тренировки. Навлизаме в завършващите дни на лагера. Вчера на 29 юли започна десетият турнир „Христо Донков” със срещите преди обед на „Чардафон” Габрово и отбор на IBC и от 18 часа среща отново на сборен отбор на IBC и Благоевград, които играят за първи път на кампа в Габрово. Турнирът „Христо Донков” ще продължи и на 30 юли със среща на отборите Благоевград и Чардафон Габрово. От 10.30 ч. е закриване на турнира и награждаване.

Предвид ковидмерките не са канени национални отбори за участие в този вече утвърден турнир. Затова участниците са само: отборът на кампа (най-добрите деца на възраст 18 г.), Благоевград и Чардафон Габрово.

Днес започва и първия турнир за купата на кмета на Габрово по баскетбол на колички.Това е и първият официален турнир на колички. Досега сме правили само демонстрации.

Пристигналият отбор „Мегас” от Гърция е много силен, също и „Ялова” от Истамбул , Турция, който играе в супер лигата на европейското първенство.

- Участието на треньорите в кампа?

- Тази година са поканени най-добри трима треньори от България и Антонио от Италия, който е треньор по баскетбол на колички и конвенционален баскетбол(за здрави хора).

Треньорите са изключително мотивирани.

Програмата е направена така, че да минат през всички групи деца, които да придобият повече знания.

Едната седмица в кампа не е достатъчна, но все пак е добра основа децата да стъпят на нея и после да продължат да надграждат с игрови навици и тези в игрови отбор.

От значение е и чуждия опит. Участието на треньори от чужбина освен, че е обмяна на знания, нови подходи и взаимоотношения между децата.

Все важни неща. Една добра възможност, с които всеки треньор иска да обогати знанията за играта.

- Други специалисти участват ли тази година?

- Тази година в това отношение сме се ограничили заради бюджета. Друга година имаше диетолог, психолог.

Преценихме, че в горещото време децата е по-добре да отидат на басейн „Синкевица”.

- Децата запознават ли се със забележителностите на Габрово?

- Да. Посещаваме музеите „Етъра”, „Хумора и сатирата”.

- Къде тренират децата?

- Предвид по-малкото участниците ползваме площадките на фирма „Мак”, Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев”, зала „Орловец”. Горещото време ни накара да потърсим и закрита зала, тази на Технически университет - Габрово.

- Стремежът Ви до финала на кампа?

- Децата да бъдат щастливи, че са на кампа.Да бъдем всички здрави.

Всички са изключително доволни, че сме отново заедно след година и половина принудителната пауза от епидемията.

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото