Весела Морова участва в „Самбата се среща с джаза” в Бразилия 8

Габровската надежда в джаза Весела Морова е участвала в уъркшоп
Весела Морова участва в „Самба
Габровската надежда в джаза Весела Морова е участвала в уъркшоп „Самбата се среща с джаза“ в Рио де Жанейро в Бразилия през последната седмица на януари.

Целта на организаторите от САЩ и Бразилия е популяризирането на автентичните самба и боса-нова. „Уъркшопът започна с невероятни джаз прояви и с изключителни познавачи на самба и боса-нова – информира „100 вести“ джаз-изпълнителката ни. - Лекцията на бразилския китарист Чико Пинейро се отличаваше с мъдрост и провокация на мисълта. Тя беше своеобразна музика за ума.“
Весела открила съществуването на този уъркшоп преди две години в интернет пространството и оттогава непрекъснато търсила възможности и очаквала с нетърпение момента, в който да се включи в него. Седмицата в Бразилия била изпълнена с ежедневни репетиции и концерти.
„Бях щастлива от възможността да се докосна до първоизточника – там, където се заражда новата самба“, изрази удовлетворението си от дните в Рио де Жанейро младата изпълнителка. Тя счита, че времето в далечната задокеанска държава й е помогнало да разбере какво означава докосването до определен стил в неговата автентичност и колко е силно това усещане. „Придобих много нови познания за мелодия – сподели Весела Морова. - Получи се интересна колаборация с присъстващите на уъркшопа музиканти, голяма част от които живеят в Ню Йорк и в различни части на Европа.“
По време на пребиваването си в Бразилия участниците в „Самбата се среща с джаза“ са провеждали турнета в различни части на Бразилия, наблюдавали са репетициите, свързани с подготовката на традиционния ежегоден карнавал в Рио. „Много бих искала съставът, който сформирахме, да дойде в България и да осъществим общи концерти в страната. Певицата Селия Ваз, която сама аранжира песните си, беше невероятна“ - сподели още тя.
Весела сподели още, че голяма част от участниците в уъркшопа се оказало, че са завършили колежа в Бъркли, САЩ, в който е учила и тя. „През цялото време ние си говорехме с езика на музиката и това общо усещане беше, когато свирим и пеем заедно. Тогава разбрах за сетен път, че неслучайно се занимавам с джаз“ - отбеляза накрая тя.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни