Вчера Янтра тече лилава, причината била в колектора

	Вчера река Янтра в центъра на Габрово тече лилава!	Канал, намиращ
Вчера Янтра тече лилава, причи
Вчера река Янтра в центъра на Габрово тече лилава! Канал, намиращ се срещу сградата на БЧК, изливаше в реката оцветена вода, която бавно се разнасяше надолу по течението.

„Че тя през седмица-две си тече ту яркочервена, ту лилава, както е в момента“, не скри наблюденията си млад мъж, който работи в този район. 
Сред най-непримиримите с това безобразие бе Десислава Кънчева - майка на съвсем малко бебенце. Тя и други майки с малки деца половин час наблюдавали от панорамната тераса теча на лилава вода. Към тях се присъединиха и други възмутени – какво става надолу по течението с черните мренки и кефалите в краката на Рачо Ковача, които миналата седмица наблюдаваха с възхита и камери група чуждестранни туристи, питаха се габровци.
Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново знае за проблема в габровската река. Гинка Савчева - зам.-директор на инспекцията, съобщи вчера, че вече имат сигнал и че специалистите й са установили обратна връзка с габровските еколози. За Савчева въпросът не е нов и тя познава добре терена в Габрово и проблемите около канализацията. Нейното категорично мнение е, че причината е смесеният градски колектор, в който се събират водите и от деретата, и от промишлеността, а те трябва да бъдат отделно. Когато разни наноси и тиня затлачат колектора, нивото се вдига, водата започва да прелива и да отнася в реката всякакви нечистотии. Задължение е на ВиК своевременно да почисти колектора, но сега някои строителни работи по Водния цикъл непредвидено вдигали нивото и затова вероятно вчера в реката е потекла замърсена промишлена вода, обясни Савчева. 
Потърсихме за коментар и  Община Габрово:
"Във връзка с постъпил в Община Габрово сигнал за наличие на вода с лилав цвят в коритото на река Янтра между мост „Игото“ и Баев мост е извършена проверка на място, съвместно с ВиК ООД - Габрово. Установено е, че поради интензивните валежи и попадналите в канализацията в резултат на големите водни количества инертни материали е намалена проводимостта и пропускливостта на градския колектор, поради което водата от колектора е преляла през преливника в района. Оцветяването на водата се дължи на промишлена вода, която отговаря на нормите за заустване в градската канализация и аварийното й попадане в реката не оказва неблагоприятно въздействие върху флората и фауната. Предприети са действия за почистване на колектора и нормализиране на неговата проводимост."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни