Възпитаници на НГДЕК представиха "Святий Боже", изпълнявана от монахините в Соколски манастир

Водеща! Elitsi_2022.jpg
Elitsi_2022.jpg
20. издание на Празника на духовната музика Габрово 2022

За 20-ти път Празникът на духовната музика, първият в страната едноименен фестивал, събра по традиция различни вокални формации и ансамбли на 15 октомври в храм „Св. Троица“.
Посветен на празника на „Св. Петка Българска“, закрилница на града, той е и контрапункт на позагърбени духовни ценности.
Една от значимите културни прояви на Габрово, уникалният празник продължава успешно да се организира от четирите власти - Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002“. Гост на вечерта бе Силва Хачарян от Министерство на културата.
С благослов на великотърновския митрополит Григорий и приветствие от зам.-кмета Невена Минева бе открито XX издание на празника - „Денят на нашата вяра, на завещани християнски ценности“.
В първата вечер - „Източни православни песнопения“, многобройната публика, изпълнила храма, можа да чуе вокална формация „Мелос“ от Севлиево.

Триото в състав: Олга Цветанова, Катерина Николаева и Жозе Понзоне от Франция, който от години живее в съседния град, изпълни ортодоксална музика - монодия и многоглас: „Христос Воскресе“ от П. Динев, Византийски разпев „Кирие елейсон“, Аноним „Господи помилуй“, глас 6; „Чистая дево“, глас 5, по св. Нектарий Егински и др.
Учениците Николай Георгиев и Йоан-Петър Павлов от Софийската духовна семинария бяха подготвили 102 псалм, от първи антифон „Благослови душе моя Господа“ на гръцки език специално за участието си на фестивала.
Интерес предизвика вокалният ансамбъл „Елици“ с възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ - София (НГДЕК) с диригент Даниел Иванов. Публиката се наслади на „Тропар на Св. Йоан Рилски“, „Святий Боже“ - авторско, „Возлюблю тебя“ - аноним, „Елици“. Със солисти Кристиан Стратев, Даниел Иванов и Румен Георгиев прозвучаха „Милост мира“ и „Свят, свят“ - Добърско; „Святий Боже“ - Соколски манастир; „Отче наш“ и др.
Песнопенията на хора на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ с диригент архимандрит Мелетий Спасов поставят особен акцент върху по-малко познати в България произведения, на преводи на творби от гръцки на славянски език. Това бяха „Александрии, стихове от 103 псалом, Теодор Фокейски“, превод на Неофит Рилски; „Исповедайтеся Господеви“ стихове от 135 псалм, напев на атонския манастир „Симонопетра“; „Достойно есть“, 6 глас, превод на славянски.
Всички състави получиха грамота и плакет за участие.

Какво споделиха някои от участниците:
Олга Цветкова, педагог, композитор, концертиращ артист, основател на вокална формация „Мелос“, Севлиево:
„Трио „Мелос“ е сформирано през март тази година. Моят произход от страна на баща ми е свещенически. Даже един - отец Никола Барбалов, от новоселските мъченици е канонизиран. От ранна детска възраст съм закърмена с православието. След музикалното училище и академията завърших и богословие. Работя към културно-просветния отдел на Св. Синод като доброволен сътрудник. Направих CD диск „Православна музика за малки и големи“ - одобрено музикално пособие за часовете по религия. Спонтанно реших да направя триото, защото в Севлиево няма такава формация. Целта ми е да направя музикални ателиета, хор. Да разширя вокалната формация „Мелос“. Двамата певци от триото са фолклористи. Жозе Понзоне живее от няколко години в Севлиево. Полиглот, изучава музикалната култура на Балканите. В Париж има школа, която изследва фолклора на балканските народи. В Севлиево ръководи ансамбъл за българска фолклорна музика, за който прави невероятни аранжименти. Той откликна веднага на поканата да се занимава с православна музика.
Катя има някаква практика в църковното пеене. Има още много да работим и съм много щастлива, защото за няколко месеца успяхме с триото. Досега имаме три концерта. Миналата година участвах на този фестивал на духовната музика в Габрово във формацията на катедралния хор в Ловеч. В състава съм на „Колегиум осанна“ - София, който изпълнява произведения на композитора Георги Попов, духовна музика. Надявам се догодина да го чуете тук“.
Даниел Иванов, възпитаник на НГДЕК, по-късно учител по музика и диригент на хоровите състави на гимназията. Завършил е НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Създава авторски композиции на основата на старинната църковна и народна музика, които са и част от репертоара на хоровите състави на вокален ансамбъл „Елици“:
„Участваме за първи път на фестивала. Нашият вокален ансамбъл „Елици“ е основан през 2009 година и е състав от завършили възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури, които продължават традицията да изпълняват песнопения. Името на състава е от песнопението „Елици во Христа“, т. е. всички заедно вярваме в Христа. Тази заедност ни вдъхнови да вземем решение ансамбълът ни да се казва така. Пътуваме из България и записваме песнопения, които отсъстват от сборниците и са народно творчество. Архивът на експедициите е от 1984 година, когато покойната ни диригентка Людмила Добринова ръководеше експедициите. В момента имаме над 2500 песнопения, събрани от България, като „Святий Боже“, което изпяхме днес на фестивала, е находка, изпълнена преди години от монахините в Соколския манастир.
Изключително сме щастливи, че благодарение на фестивала имаме възможност да споделим тази невероятна музика, която наистина трябва да се почувства. Тя вдъхновява, потапя ни и приобщава в традицията на нашата църква“.


Архимандрит Мелетий Спасов, диригент на хор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“:
„Участваме за първи път на фестивала. Думи на благодарност и радост, че може да сме част от тези духовни плодове, които 20 години берете тук, в Габрово. За нас е привилегия, радост и чест, че бяхме поканени да дадем и ние нашата малка лепта в този Духовен празник на града.
Нашите трудове и надежди са да продължим това, което сме получили от нашите приемници в 120-годишната история на Софийската духовна семинария. Разбира се, и да надградим това, което можем да развием, защото днешните поколения са различни, имат своите потребности и гледаме децата да разучават и нови песнопения за по-широк кръгозор така, че да се чувстват спокойни не само като християни, но и въобще като млади хора в XXI век.
В последните десетилетия ми се струва, че интересът към духовното образование е по-малък, отколкото сме чували, че някога е бил. Това извиква в нас повече да се трудим и се надявам, че в последните години има някакво оживление относно семейства да изпращат своите деца в семинарията. Обясняваме, че семинарията не е само училище за свещеници. То е общообразователно училище, което предлага едно добро образование и богата култура. Мисля, че много семейства с по-традиционно възпитание и светоглед, което в днешни дни се оказва, че е дефицитно, децата им идват при нас“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото