Възпитаник на ПТГ „Д-р Н. Василиади“ се върна да преподава модерна техника

Препоръчана! Vazpitanik-na-PTG-D-r-N.-Vasiliadi-s-varna-da-prpodava-modrna-thnika-
Възпитаник на ПТГ „Д-р Н. Василиади“ се върна да преподава модерна техника
Бившият възпитаник на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ Георги Илиев е най-новото младо попълнение на учителския екип на училището. Г-н Илиев преподава по технически науки и е горд, че училището разполага с техника, с каквато малко технически гимназии могат да се похвалят.

Бившият възпитаник на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ Георги Илиев е най-новото младо попълнение на учителския екип на училището. Г-н Илиев преподава по технически науки и е горд, че училището разполага с техника, с каквато малко технически гимназии могат да се похвалят. Например лабораторията в кабинета по мехатроника или по хидравлични и пневматични задвижващи системи е както се казва „последна дума на техниката“. Тя е обзаведена с най-модерните елементи, свързани с двете технологии. В нея има множество стендове, на които се обучават учениците по автоматизация и могат да свързват различни елементи, да ги изпитват, да управляват системите и да ги автоматизират. Георги Илиев обяснява възможностите на двата модерни стенда по задвижващи системи – електрическа и пневматична. Самият стенд позволява и учениците да програмират различни програми в гъвкава автоматична линия, да симулират аварии, грешки на системата, да се мъчат сами да ги отстраняват, да извършват диагностика и контрол и да правят по-прецизна и оптимална настройка на цялата система с цел да се постигне енергийна ефективност като се намали консумацията на електроенергия и се използва и друг източник на енергия – сгъстен въздух. Едновременно се извършва програмирането – учениците се обучават и софтуерно, а после навръзват елементите и виждат как работи умаленият макет на реалната задвижваща система.

Двата стенда са най-новото оборудване, закупено сега от училището по един от проектите, спечелил финансиране. От следващата седмица на него започва практическото обучение на учениците. Има и оборудване, на което се извършват най-различни изпитания на елементите и могат да се направят най-различни задвижващи системи. Оборудването е на реномираната японска фирма SMC, която е водеща в автоматизацията. Според директора на училището инж. Васил Христов тази лаборатория се използва за обучението в няколко специалности – мехатроника, компютърна техника, системно програмиране, дори и за машини и системи с ЦПУ. Стендовете са достатъчни за добиването на базови знания.

„Ние младите преподаватели, които сега сме в системата, доскоро сме се обучавали на съвременни технологии и предаваме това и на нашите ученици – коментира Георги Илиев близостта на образованието до реалните условия на производството. - Техническото училище в Габрово не щади средства за купуване на модерна и съвременна апаратура, независимо от нейната цена, съвременен софтуер, модерни учебни компютърни зали, за да имаме едно адекватно обучение в двадесет и първи век. Така правим по-привлекателно и обучението като свързваме теорията с реалната практика. Съвсем друго е когато ученикът го пипне и види реално, а съвсем друго е когато е само на дъската начертано и показано.“

На въпроса защо е избрал учителската професия, Георги Илиев отговаря, че тя е престижна открай време. Освен това е динамична професия. Човек се обучава цял живот и обучавайки и развивайки себе си, не пречи да обучава млади хора, което освен всичко друго е и много приятно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни