Валди Тотев: Целият ми род от Габрово

Valdi-Totev-v-NMO
Валди Тотев в НМО

Тотевският род има чувство за хумор. Това е много важно – да минеш през живота с чувство за хумор. Ако нямаш това чувство, никакво друго нямаш - смята легендата от "Щурците".

 На 31 май от 17 часа в поредицата „Джинс“ на Българската национална телевизия известният композитор, певец и пианист от рок група “Щурците” Валди Тотев ще разкрие на кой известен габровски род носи фамилията. Преди седмица екипът на предаването за генеалогия и родова памет "Джинс" заедно с автора на любимите български хитове „Футуролог“ и „Помниш ли“ заснеха кадри от новия епизод в Националния музей на образованието. Видимо развълнуван от възможността да се докосне до документи, снимки и разкази, свързани с неговите роднини, Валди Тотев беше любезен да даде интервю за читателите на „100 вести“.


- Добре дошли в Габрово, г-н Тотев! За да останем в стила на телевизионното предаване, ще Ви задам въпроса така Вие от кой джинс сте?
- Аз съм от Тотевския род, моят прадядо е габровският търговец Тотю (Тотито) Станчев. А името на прабаба ми Мома Тотю Станчева се свързва със създаването на дружество "Майчина грижа". Мома е дъщеря на известния габровски чорбаджия и търговец Георги Хесапчиев, който е един от активните училищни настоятели през 50-те години на XIX век.
Неговият син Христофор Хесапчиев (братът на Мома) завършва втория випуск на Главното мъжко училище в Габрово, но поради избухването на Априлското въстание и спирането на учебните занятия получава диплома без да положи годишен изпит. По време на събитията Христофор Хесапчиев се включва в дейността на Ученическото дружество, което събира средства за революционния комитет в града.
Хесапчиеви са свързани с просветното минало на Габрово, затова сме тук, в Националния музей на образованието.
Дядо ми Юрдан Тотев, роден тук, в Габрово, е юрист. Известно време работил като адвокат и последните 18 години финансов инспектор в Народна банка.
Друга колоритна личност от фамилията, също роден в Габрово, е чичо ми проф. Анастас Тотев...

Цялото интервю с Валди Тотев - в утрешния брой на "100 вести" - бр. 100, 27 май 2020 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото