В СУ "Отец Паисий" ще изучават графичен дизайн

Водеща!
V SU
Училище "Отец Паисий"
В СУ "Отец Паисий" подготвят заявка за държавен прием за учебната 2019/2020 година. В нея е включено изучаването на две специалности - строителство и архитектура и графичен дизайн.
" В специалността строителство и архитектура учениците и сега изучават професията строителен техник. В специалността графичен дизайн професията е графичен дизайнер, който има професионална реализация в графичното оформление в областта на рекламата, изработване на етикети, опаковки, флаери, както и в сферата на печатните издания. В момента учениците все още изучават интериорен дизайн, най-вече в сферата на обзавеждането. Но поради фактът, че бизнесът е заявил нуждата от кадри за графичен дизайн, имаме такива заявки от Общината и Областната администрация, искаме да уовлетворим неговите искания по отношение на кадри в областта на троителството и графичния дизайн", обясни директорът на училището Грета Найденова. Предложението за новата специалност се прави до Регионалното управление на образованието, ще бъде съгласувано и с Община Габрово. След това предложенията от всички средни училища ще бъдат разгледани от Областната администрация и ще бъдат изпратени до Министерството на образованието. То издава заповед за утвърждаването на заявения държавен план прием. В СУ "Отец Паисий" тече подготовка и за участие в национална програма за дейности по интереси, свързани с Наредбата за приобщаващо образование. Те се организират според желанието на учениците и заявление, подписано от родителя. "Организират се различни групи за извънкласна дейност. Те могат да бъдат ателиета, школи, отбори и други. Сред учениците се прави анкета за заявен интерес в различните области. Те са природни науки, дигитални компетентности, спорт, изкуства. Групите ще бъдат формирани след приключване на анкетното проучване. Учениците и ръководителите на групи участват по желание. Има заделени средства за тази дейност, по 30 лв. на ученик в дневна форма на обучение. Всяко училище е получило тези средства чрез бюджетите си. 88 на сто се предоставят на училището, а 12 на сто остават в първостепенния разпоредител. В рамките на този бюджет трябва да организираме извънкласните дейности. може и да не участваме, но съответно трябва да се върнат средствата на първостепенния разпоредител. Но Министерството на образование е отделило такива средства, престъпление е да не ги използваме за удовлетворяване потребностите на децата, извън задължителната учебна програма", допълни Грета Найденова. Такива дейности се извършват във всички училища - начални, основни, средни, профилирани гимназии. Подобен проект, наречен "Твоят час" се реализира успешно миналата учебна година.

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Образование

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня