В РИМ - Габрово откриха фотоизложба за 141 годишнина от Освобождението

rim-sovobojdenie.jpg
rim-sovobojdenie.jpg

На 12 февруари в Регионален исторически музей - Габрово бе открита изложба от Националния фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, организиран от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Гостуването на фотоизложбата е посветено на 141 години от Освобождението на България. Експозицията включва 42 творби на 20 автора и може да бъде разгледана до 29 март.
В откриването на изложбата взеха участие ученици от СУ "Райчо Каролев". Ралица Стойчева изпълни великолепно стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка".
"Тази изложба е един различен и нетрадиционен поглед на историческите паметници от Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 и Освобождението на България със средствата на художествената фотография", каза директорът на Регионален Исторически музей Красимира Чолакова.
Директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов откри изложбата: "Приятно съм изненадан от масовото детско присъствие на изложбата. В представената изложба участват и деца. През 2016 г. Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ обяви национален фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, посветен на 60 години от създаването си. Целта на конкурса бе да се разкаже за историята и развитието на Национален парк-музей „Шипка“ и да се опише със средствата на художествената фотография това изпълнено с исторически събития, патриотизъм и красива природа място. Най-много са снимките, разбираемо, на Паметника на свободата.
В конкурса участваха български фотографи - професионалисти и любители, без възрастови ограничения, за да се насърчат за изява младите фотолюбители от цялата страна. Бяха изпратени над 150 снимки.
Жури определи най-добрите творби, които да бъдат включени в представителната изложба. Конкурсът се проведе под егидата на Министерството на културата и съорганизатор - Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.
Много е вероятно скоро за организираме втори подобен конкурс. Искаме да провокираме млади хора, ученици, студенти, включително и от Габрово, да участват, искаме да насърчим творческите им способности. Защото на Казанлък и Габрово е поверена важната мисия да опазват славния спомен за Шипка."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни